Prva klasterska akreditacija studijskih programa

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu od 28. do 30. novembra obavljena je posjeta Komisije stručnjaka u sklopu postupka klasterske akreditacije 12 studijskih programa iz oblasti inženjerstva i tehnologije. Riječ je o prvom postupku akreditacije studijskih programa po modelu klasterske akreditacije koji se izvodi u Republici Srpskoj, ali i u Bosni i Hercegovini.

Troškove postupka akreditacije snosila je Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske, u skladu sa članom 41. Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske kojim je predviđeno da se sredstvima iz budžete Republike finansiraju postupci akreditacije javnih visokoškolskih ustanova i studijskih programa visokoškolskih ustanova.

Predmet vanjskog vrednovanja bilu su sljedeći studijski programi:
– Elektroenergetika (prvi i drugi ciklus),
– Računarstvo i informatika (prvi ciklus),
– Računarska tehnika i informatika (drugi ciklus),
– Automatika i elektronika (prvi i drugi ciklus),
– Industrijski menadžment (prvi i drugi ciklus),
– Industrijsko inženjerstvo za energetiku (prvi i drugi ciklus)
– Saobraćaj (drugi ciklus) i
– Hemijsko inženjerstvo i tehnologija (drugi ciklus).

Zbog kompleksnosti postupka, Komisija stručnjaka brojala je šest članova:

• Prof. dr Dušanka Bošković, stručnjak iz reda akademske zajednice BiH, predsjednik,
• Prof. dr Miroslav Bobrek, stručnjak iz reda akademske zajednice BiH, član
• Prof. dr Husejin Keran, stručnjak iz reda akademske zajednice BiH, član
• Prof. dr Vesna Dragčević, međunarodni stručnjak, član,
• Prof. dr Almir Badnjević, stručnjak iz reda privrede i prakse, član i
• Anja Savić, student, član.
Stručnjaci su odabrani na način da dolaze iz svih užih naučnih oblasti i polja kojima pripadaju studijski programi koji su predmet vrednovanja. Riječ je o eminentnim stručnjacima iz oblasti inženjerstva i tehnologije.

Planom posjete bilo je predviđeno da Komisija stručnjaka razgovara sa sljedećim sagovornicima:
• Rukovodstvo fakulteta
• tim za kvalitet i tim za pripremu samoevaluacijskih izvještaja studijskih programa
• predstavnici studentske službe, biblioteke, pravne službe i računovodstva
• predstavnici akademskog osoblja
• predstavnici studenata
• predstavnici diplomiranih studenata/alumni i
• predstavnici tržišta rada.

Svi sastanci su realizovani u skladu sa planom posjete.
Tokom prvog radnog dana 28. novembra 2022. godine, Komisija stručnjaka je održala paralelno sastanke na tri lokacije. U Istočnom Sarajevu sa rukovodstvom Elektrotehničkog fakulteta, timom za kvalitet i sa timom za pripremu samoevaluacijskih izvještaja studijskih programa (ETF), predstavnicima studentske službe, biblioteke, pravne službe i računovodstva Elektrotehničkog fakulteta.
Komisija je održala posebne sastanke sa akademskim osobljem i studentima svih godina studija studijskih programa oba ciklusa – Elektroenergetika, Automatika i elektronika, Računarstvo i informatika i Računarska tehnika i informatika. Komisija je tokom prvog dana posjete takođe izvršila uvid u resurse kojima raspolaže Elektrotehnički fakultet, a Komisija je na kraju prvog dana posjete imala video prezentaciju resursa stuidjskih programa koji se izvode na lokacijama Trebinje, Zvornik i Doboj.
Druga lokacija je bila u Trebinju gdje je dio Komisije održao sastanak sa rukovodstvom Fakulteta za proizvodnju i menadžment, sa predstavnicima studentske službe, biblioteke, pravne službe i računovodstva i izvršen je obilazak resursa fakulteta.
Treća lokacija je bila u Doboju gdje je dio Komisije imao sastanak sa rukovodstvom Saobraćajnog fakulteta, sa predstavnicima studentske službe, biblioteke, pravne službe i računovodstva i obavljen je neposredan uvid u resurse fakulteta.
Tokom drugog radnog dana posjete, 29. novembra 2022. godine, Komisija stručnjaka je održala sastanak u Istočnom Sarajevu sa akademskim osobljem Saobraćajnog fakulteta, Fakulteta za proizvodnju i menadžment i Tehnološkog fakulteta, sa studentima svih godina studija kao i sa timom za kvalitet i timom za pripremu samoevaluacijskog izvještaja Saobraćajnog fakulteta, Fakulteta za proizvodnju i menadžment i Tehnološkog fakulteta. Potom je održan sastanak sa alumnijima Elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta za proizvodnju i menadžment, Saobraćajnog fakulteta i Tehnološkog fakulteta kao i sa predstavnicima tržišta rada Elektrotehničkog fakulteta, Saobraćajnog fakulteta, Fakulteta za proizvodnju i menadžment i Tehnološkog fakulteta.
Istog dana na lokaciji Zvornik obavljen je sastanak sa rukovodstvom Tehnološkog fakulteta, predstavnicima studentske službe, biblioteke, pravne službe i računovodstva, a zatim je izvršen uvid u fizičke resurse.
Trećeg dana posjete, 30. novembra 2022. godine članovi Komisije stručnjaka su održali interni sastanak na kojem su usaglasili sadržaj i smjernice preliminarnog izvještaja sa procjenom stanja i preporukama za unapređenje, kojim je naglašeno saopštavanje dobrih i slabih strana, te osnovnih preporuka za unapređenje. Nakon usaglašavanja stavova, održan je zajednički završni sastanak na kojem je Komisija stručnjaka predstavnicima rukovodstva Univerziteta i timu za kvalitet predstavila preliminarni izvještaj o vanjskom vrednovanju.

Izvor: AVORS