Održan 5. Međunarodni kongres doktora stomatologije u Foči

Medicinski fakultet Foča je 7. i 8. oktobra bio domaćin 5. Međunarodnog kongresa doktora stomatologije, koji je organizovan u saradnji sa Komorom doktora stomatologije Republike Srpske. Cilj kongresa je bio da se napravi prezentacija rezultata najnovijih istraživanja, prikažu najnovija iskustva iz prakse i otvore novi putevi za integraciju različitih pristupa i terapijskih postupaka u stomatologiji.

U okviru kongresa eminentni predavači sa sedam Univerziteta, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, Sveučilišta u Zagrebu, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održali su predavanja po pozivu za preko 400 učesnika iz zemlje i regiona.

Naučni dio kongresa je obuhvatao i usmene i poster prezentacije na kojima su prezentovani rezultati naučnoistraživačkog i stručnog rada učesnika kongresa iz različitih oblasti stomatologije.

Prvog dana kongresa organizovana su dva okrugla stola „Digitalna stomatologija“ i „Regenerativne i revitalizacione procedure u stomatologiji“, a drugog dana kongresa i kurs „iTOP- Individually Trained Oral Prophylaxis“. Sadržaj kongresa obogatila je izložba stomatološke opreme i materijala.

“Godinama unazad Foča je u oktobru prestonica stomatologije. Ove godine napravljen je ogroman iskorak i ljestvica je podignuta na najveći nivo, a naš cilj je da se polako namećemo kao lideri u regionu”, rekao je prof. dr Stojanović Nikola, pomoćnik dekana za Stomatologiju Medicinskog fakulteta Foča.

“Činjenica da se čitav region i struke i nauke okupi u Foči dovoljno govori o značaju Medicinskog fakulteta. Nastojaćemo da svake godine idemo naprijed”, izjavio je dekan Medicinskog fakulteta Foča prof. dr Dejan Bokonjić.

Medicinski fakultet Foča je za vrijeme održavanja kongresa bio domaćin sjednice Izvršnog odbora i Skupštine Komore doktora stomatologije Republike Srpske, na kojima je izražena želja za unaprijeđenjem stomatologije na ovim prostorima.

U cilju jačanja regionalne saradnje, unapređenja kurikuluma studija stomatologije i usaglašavanja sa evropskim obrazovnim prostorom i preporukama Evropske komisije, na Medicinskom fakulteta Foča je po prvi put održan okrugli sto na kojem su učestvovali dekani sa saradnicima sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Sveučilišta u Mostaru i Medicinskog fakulteta Foča, zajedno da predsjednicima Komore doktora stomatologije Republike Srpske, Stomatološke komore Srbije, Stomatološke komore Federacije BiH i Stomatološke komore Sjeverne Makedonije. Okrugli sto je zahvaljujući podršci portala stomatologija.me direktno preko live stream pratilo više od 3.000 doktora stomatologije.

Za doprinos razvoju i afirmaciji Medicinskog fakulteta Foča, uručene su zahvalnice dekanu  Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Aleksi Markoviću i predsjedniku Komore doktora stomatologije Republike Srpske dr spec. Saši Dabiću.