Otvoren trinaesti Međunarodni poljoprivredni simpozijum “Agrosym“

Trinaesti Međunarodni poljoprivredni simpozijum “Agrosym”, na kojem će biti predstavljeno radovi iz poljoprivrednih i šumarskih nauka, ekologije i zaštite životne sredine, te proizvodnje i prerade hrane, otvoren je 6. oktobra u hotelu Termag na Jahorini, uz učešće stručnjaka iz 80 zemalja.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Vesna Milić istakla je da su recenzenti prihvatili 658 radova iz 80 zemalja, te da je fokus simpozijuma na obezbjeđivanju dovoljne količine hrane i da je jedan od uvodnih referata vezan za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda do 2050. godine, kao i uticaj klimatskih promjena na proizvodnju hrane i postkovid uticaj na poljoprivrednu proizvodnju.

Prvog dana su prezentovana tri uvodna rada, dok drugog dana održavanja simpozijuma počinje rad po sekcijama, a prijavljeno je 750 učesnika. Dio učesnika će oralno izlagati svoje radove, a dio učesnika će radove prezentovati onlajn ili pomoću poster sekcije.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu prof. dr Jelena Krunić istakla je da je simpozijum najbolje rangiran naučni skup u Republici Srpskoj na kojem je prisutno više od 700 učesnika iz 80 zemalja, što najbolje govori o njegovom značaju.

Na otvaranju skupa je upriličena i izložba tipičnih i tradicionalnih proizvoda. U subotu, 8. oktobra, planiran je izlet u Mostar, a u nedjelju, 9. oktobra, svečano zatvaranje i posjeta Sarajevu.

Organizator četvorodnevnog skupa je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i Mediteranskim agronomskim institutom iz Barija, u saradnji sa 38 institucija iz zemlje i svijeta.