Učešće predstavnika Tehnološkog fakulteta na ljetnoj školi u okviru Erasmus+ ECOBIAS projekta

Predstavnici Tehnološkog fakulteta Zvornik Univerziteta u Istočnom Sarajevu su u okviru Erasmus+ ECOBIAS projekta učestvovali na ljetnoj školi pod nazivom “Ljetna škola iz metabarkodiranja okolišne DNK”, u periodu od 5. do 8. septembra 2022. godine, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Pored nastavnika, saradnika i studenata Tehnološkog fakulteta Zvornik, ljetnoj školi su prisustvovali i brojni predstavnici drugih univerziteta: Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta Duisburg-Essen, Sveučilišta u Zagrebu, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Nišu, Internacionalnog univerziteta Travnik i Univerziteta Donja Gorica.

Na otvaranju ljetne škole, u ime Erasmus+ ECOBIAS konzorcijuma, prisutne je pozdravila prof. dr Ljubica Vasiljević, koordinator ECOBIAS projekta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, izrazivši posebno zadovoljstvo zbog učešća tima sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu na ovakvom događaju čime je omogućeno upoznavanje, umrežavanje i proširivanje saradnje sa univerzitetima u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Metabarkodiranje DNK iz životne sredine je metoda procjene biodiverziteta u kojoj se uzorci uzimaju iz životne sredine putem vode, sedimenta ili vazduha i metodama molekularne genetike se utvrđuje prisustvo vrsta i procjenjuje se ukupni biodiverzitet. To je interdisciplinarna metoda koja spaja tradicionalnu ekologiju zasnovanu na terenskim istraživanjima sa molekularnim metodama i naprednim računarskim alatima.

Cilj škole je bio da upozna učesnike sa mogućnostima metabarkodiranja DNK iz životne sredine, počevši od načina uzorkovanja, preko laboratorijskih metoda do konačne bioinformatičke obrade dobijenih rezultata, a sve to uz pomoć stručnjaka iz vodeće laboratorije u ovoj oblasti sa Univerziteta Duisburg-Essen u Njemačkoj.

U okviru četverodnevne ljetne škole, učesnici su sakupili uzorke za potrebe izolacije DNK na hidroakumulaciji Modrac. Na terenu su praktično pokazani i različiti načini filtriranja uzoraka prije dalje laboratorijske obrade. Zatim, u laboratorijama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli urađena je izolacija DNK materijala iz uzoraka sa terena i analiza diverziteta vrsta ribljih populacija i algi, a učesnici su upoznati i sa osnovnim bioinformatičkim alatima pri obradi rezultata dobijenih metabarkodiranjem DNK iz životne sredine.

Redovni profesor Florian Leese sa Univerziteta Duisburg-Essen, koji je rukovodilac vodeće laboratorije u analizi DNK iz životne sredine u Evropi i projektni partner ECOBIAS konzorcijuma, i njegovi saradnici održali su nekoliko predavanja i upoznali učesnike sa osnovnom metodologijom, prednostima i problemima korišćenja metabarkodiranja DNK iz životne sredine u procjeni biodiverziteta, ali i o budućim primjenama ove metode, koja pretenduje da postane ključni alat u ekološkom monitoringu i globalnim konzervacionim studijama.