Univerzitetu u Istočnom Sarajevu  dodijeljena Vidovdanska povelja

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljena je ,,Vidovdanska povelja“ na Svečanoj akademiji održanoj 28.6.2022. godine povodom obilježavanja Dana Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

,,Vidovdanska povelja“ se dodjeljuje pojedincima i institucijama za izuzetan doprinos očuvanju, afirmaciji i trajanju Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, u svom obraćanju na Svečanoj akademiji, podsjetio je na to da su ova dva univerziteta u posljeratnim godinama bila prinuđena da od nule krenu u izgradnju svega što danas imaju.

„Nama iz Republike Srpske je poseban osjećaj kada dolazimo na Kosovo i Metohiju, dolazimo kući, ovde nam je sve. Ima li ljepšeg dana i ljepšeg povoda i ljepšeg mjesta nego da se baš danas, na ovaj sveti dan, okupimo na Kosovu i Metohiji“, izjavio je rektor Kulić.

Pored Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ,,Vidovdanska povelja“ je dodijeljena ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Branku Ružiću.

Na Svečanoj akademiji su uručena i „Vidovdanska priznanja“ istaknutim profesorima, nagrade studentima i „Zahvalnice“ istaknutim radnicima Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici iz reda nenastavnog osoblja.

Svečanoj akademiji su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Marijana Dukić Mijatović, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje prof. dr Bojan Tubić, rektori, prorektori i predstavnici Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Univerziteta odbrane, Univerziteta Union i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.