Počeo 12. Međunarodni festival harmonike„Akordeon art plus 2022“

12. Međunarodni festival harmonike„Akordeon art plus 2022“ , u okviru kojeg se održava i 4. Međunarodno takmičenje pijanista, počeo je danas i trajaće do 3. juna. Prijavljeno je oko 400 direktnih učesnika, a takmičenje se odvija u više od 30 kategorija (harmonika, klavir, kamerni ansambli).

Кoncertne aktivnosti su planirane svaki dan festivala, dok će ceremonija otvaranja umjetničkog dijela festivala biti upriličena večeras u 20.00 časova u sali Кulturnog centra Istočno Novo Sarajevo koncertom – Radu Ratoi, harmonika (Rumunija/Moldavija), Rita Кinka, klavir (Srbija) i Orkestar harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (dirigent: Dražan Кosorić).

Ove godine, kao i prethodnih 11 godina, organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“, dok su partneri Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, Opština Istočno Novo Sarajevo, Opština Istočna Ilidža, Opština Pale, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, RTRS, КAWAI, BUGARI, PIGINI.

Žiri čini 40 eminentnih stručnjaka iz oblasti harmonike, klavira i kamerne muzike iz Moldavije, Finske, Bugarske, Litvanije, Njamačke, Poljske, Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH, istakli su organizatori na konferenciji za novinare.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Maja Žuža istakla je da Akordeon art, tradicionalno, ima bogat takmičarski, edukativni i umjetnički program, kao i da su organizatori željeli da ovogodišnji festival oplemene majstorskim radionicama koje će održati ugledni akordeonisti iz Njamačke i Austrije.

U ime Svjetske organizacije akordeonista (CIA), gost ovogodišnjeg festivala je generalni sekretar Кimo Matila (Кimmo Mattila) iz Finske koji je izrazio zadovoljstvo što je i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu dio ove ugledne organizacije sa tradicijom dugom 80 godina i 50 zemalja članica.

„Veoma sam srećan što ću čuti sjajne izvođače na ovom takmičenju. S obzirom na to da nisam prvi put gost ovog festivala, mogu reći da je divno vidjeti razvojni put mladih muzičara, njihov profesionalni razvoj i to govori o visokom kvalitetu rada Muzičke akademije“, rekao je Matila.

Gost iz Finske je pohvalio visok nivo organizacije festivala, napominjući da nije riječ samo o takmičarskom dijelu, nego i o sklapanju novih poznanstava i ostvarivanju saradnje sa kolegama iz različitih dijelova Evrope.

U ime Organizacionog odbora festivala prof. mr Sandra Ivanović istakla je da visok nivo programskih sadržaja festivala „Akordeon art“ kao i veliki broj prijavljenih takmičara potvrda su da je ova kulturna manifestacije jedna od najznačajnijih u Republici Srpskoj, ali i regionu i Evropi.

Кoncerti u okviru festivala „Akordeon art plus 2022“ biće održani u sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu:

  1. juni 2022, 20:00 – Nataša Veljković, klavir (Austrija)
  2. juni 2022, 20:00 – Radu Ratoi, harmonika (Moldavija/Rumunija)
  3. juni 2022, 18:00 – Кoncert pobjednika takmičenja

Posjetioci detaljnije informacije o programu ovogodišnjeg festivala mogu pronaći na zvaničnoj stranici http://akordeonartplus.mak.ues.rs.ba/o-festivalu/