Održan naučni skup „Perspektive primijenjene teologije u savremenom dobu“ na PBF „Sveti Vasilije Ostroški“ Foča

Pod naslovom „Perspektive primijenjene teologije u savremenom dobu“, a u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ Foča, održan je renomirani naučni skup u šest sesija.

Na skupu, održanom 27. i 28. maja u prostorijama ove časne i visokoškolske ustanove Srpske pravoslavne crkve, učešće je uzelo jedanaest istaknutih izlagača.

Nakon otpjevanog vaskršnjeg tropara, pozdravnim slovom svim prisutnim se obratio uvaženi protojerej – stavrofor prof. dr Vladislav Topalović, vanredni profesor na katedri za Sveto Pismo i dekan Bogoslovskog fakulteta, izražavajući toplu i domaćinsku dobrodošlicu svim učesnicima i posjetiocima skupa.

Nakon toga, uslijedila su izlaganja učesnika prema rasporedu za prvi dan skupa. Prva sesija, pod naslovom Liturgijska teorija i praksa danas, održana je pod moderatorstvom doc. dr Boška Erića (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS), a prvi izlagač je bio prof. dr Zdravko Peno (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS), koji je govorio o Prinošenju darova i tajni roda vinogradarskog (Mt 26,29). Po završenom izlaganju profesora Zdravka Pena, izlaganje na temu Simbolizam i realizam u liturgijskom bogoslovlju Atanasija Jevtića, održao je protojerej – stavrofor prof. dr Nenad Tupeša (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS). Nakon vrlo efektivne i plodotvorne diskusije, uslijedila je druga sesija pod naslovom Crkveno – kanonski poredak i savremeno državno uređenje, kojom je moderirao doc. dr Vedran Golijanin (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS). U okviru ove sesije, svoja izlaganja su imali prof. dr Stanka Stjepanović (Pravni fakultet UIS) na temu Vraćanje oduzete crkvene imovine i prof. dr Saša Šoljević (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS) koji je izlagao na temu Aktuelnost Zakonopravila Svetog Save. Treću, ujedno i posljednju sesiju za prvi dan skupa, pod naslovom Nove forme i tekovine crkvene umjetnosti,  koju je moderirao doc. dr Boško Erić (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS), otvorio je mr Ljubiša Kostić (Srpska Pravoslavna Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija Niš), koji se naučnom skupu predstavio zanimljivom temom: The Matrix: Postoji li stvarnost? Religijsko – filosofski elementi holivudskog blokbastera. Nakon plodotvorne diskusije prisutnih učesnika i posjetioca uspješno je završen prvi dan skupa.

Drugi dan skupa počeo je promocijom knjiga u izdavaštvu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Foča, koji nastavlja opskrbljivati širi auditorijum izuzetno bogatim i nadasve kvalitetnim sadržajem iz oblasti bogoslovlja i duhovnog djelanja. Po promociji, započeta je četvrta sesija pod naslovom Savremene perspektive Pravoslavne pedagogije, čiji je moderator bio protojerej – stavrofor  prof. dr Darko Đogo (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS), a izlagači prof. dr Biljana Sladoje Bošnjak (Filozofski fakultet UIS) koja je izložila temu Pravoslavni aspekti porodične pedagogije i protojerej – stavrofor prof. dr Vladimir Stupar (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS), koji je govorio na temu Pedagogija molitve i preobražaj čovjeka u Crkvi. Na petoj sesiji, održanoj poslije diskusije, koja je nosila naslov Hrišćanstvo i savremena psihologija, naučnoj javnosti predstavili su se prof. dr Bojana Marinković (Filozofski fakultet UIS), koja je govorila na temu Uloga kapaciteta za mentalizaciju u formiranju predstave o Bogu, te prof. dr Nataša Kostić (Filozofski fakultet UIS) i prof. dr Snježana Stanar (Filosofski fakultet UIS) sa temom Religijski identitet kao aspekt socijalnog identiteta. Posljednju šestu sesiju, koja je nosila naslov Problemi savremenog Crkvenog života, moderirao je protojerej – stavrofor prof. dr Nenad Tupeša (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS). Izlagači su bili protojerej – stavrofor prof. dr Darko Đogo (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS) na temu: Postoji li danas pentarhija? Crkveni i pravni identitet, narativi, moć, te doc. dr Vedran Golijanin (Pravoslavni bogoslovski fakultet UIS) na temu Pastirsko bogoslovlje između tradicionalizma i stvarnosti.

Zahvalivši se svim učesnicima i posjetiocima skupa, koji su svojim pitanjima, komentarima i sugestijama pospješili razvoj i dostignuća skupa, uvaženi dekan  protojerej – stavrofor prof. dr Vladislav Topalović zatvorio je naučni skup „Perspektive primijenjene teologije u savremenom dobu“. U svom govoru, dekan Topalović je iskazao zadovljstvo nivoom na kojem je skup održan, a tom prilikom je najavio i da će Fakultet izdati zbornik radova sa ovog naučnog skupa. Održavanje naučnih skupova postaje tradicija u radu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ Foča, te tako potvrđuje i dodatno podiže renome i kvalitet ove jedine visokoškolske ustanove Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj.