Svečano obilježeni Dan i krsna slava Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Svečanom akademijom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske Univerzitet u Istočnom Sarajevu obilježio je Dan i krsnu slavu u prisustvu brojnih uglednih gostiju.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvoe Srđan Rajčević, ambasador Grčke u BiH Nj.E. Dimitrios Papanedreu, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici lokalnih zajednica, predstavnici institucija, rektori univerziteta članica Rektorske konferencije BiH, profesori, predstavnici studenata, kao i nagrađeni studenti.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić zahvalio je svim gostima koji su se odazvali proslavi krsne slave, ističući da je kod pravoslavaca nakon Božića i Vaskrsa krsna slava najveći porodični praznik.

“Mi na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu smo malo veća porodica i, daće Bog, da će nas u idućim godinama i generacijama biti više. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je rekao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima neke specifičnosti koje su jedinstvene u svijetu, a to je da je dislociran u deset loklanih zajednica i gradova, od Trebinja do Doboja i Brčkog”, rekao je rektor Kulić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu je naglasio da ta specifičnost ima svoje prednosti, jer je time zaustavljeno iseljavanje iz ovog dijela Republike Srpske, te je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske uz čiju pomoć se svih 30 godina funkcinisanja Univerziteta prevazilaze problemi.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu razvijao zajedno sa Srpskom i da se u ovom trenutku u ovu obrazovnu ustanovu ulaže oko 20 miliona KM.

Premijer Srpske je ukazao da su hiljade svršenih akademaca u ovih 30 godina na ovom univerzitetu danas na raznim pozicijama i radnim mjestima gdje daju veliki doprinos razvoju Republike Srpske, napomenuvši da ljudi koji vode Univerzitet u Istočnom Sarajevu i institucije Republike Srpske žele da Univerzitet ostave mlađim generacijama da ga uspješno razvijaju.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima poseban strateški značaj s obzirom na to da je geografski disperziran u 10 lokalnih zajednica širom istoka Republike sa 17 organizacionih jedinica.

“Vlada Republike Srpske ostaje posvećena ravnomjernom razvoju svoja dva javna univerziteta sa posebnim akcentom na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao jedan od dva stuba akademske i naučne misli u Republici Srpskoj”, rekao je ministar Rajčević.

Tokom svečane akademije dodijeljena su priznanja svima koji su od 1992. godine učestvovali u stvaranju i pomagali razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i najboljim studentima i istraživačima.

Krsna slava Sveti Ćirilo i Metodije proslavljena je u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitopolit dabrobosanski Hrizostom tokom koje je održan obred lomljenja slavskog kolača.