Uručene stipendije studentima deficitarnih zanimanja

U prostorijama opštine Istočna Ilidža danas su uručene jednokratne stipendije u iznosu od 500 KM za devet studenata deficitarnih zanimanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Stipendije su dodijelјene u skladu sa Pravilnikom za dodjelu studentskih stipendija i u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić zahvalio je načelniku Marinku Božoviću i opštini Istočna Ilidža koji su današnjom gestom potvrdili njihovu opredijelјenost za opstanak i razvoj Univerziteta.

„Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima strateški značaj za Republiku Srpsku. Na ovaj način se zaustavlјa odliv studenata sa ovog Univerziteta. Demografski pokazatelјi su zaista vrlo upozoravajući i ne idu nam u prilog. Sama činjenica da smo 2010. godine upisali 10.500 studenata na dva javna i privatne univerzitete a 2020. godine 5.403 studenta je vrlo upozoravajuća“, ukazao je rektor Kulić.

On je dodao da su procjene demografa da će se ta brojka i dalјe smanjivati za nekih 20 do 21 odsto.

„Na ovaj način, dodjelom stipendija ćemo zadržati studente na našim univerzitetima. Posebna pažnja se mora obratiti na deficitarna zanimanja i studijske programe koji su jako važni za identitet Republike Srpske i srpskog naroda“, dodao je rektor Kulić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je na zahtjev Univerziteta Opština predvidjela sredstva za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja koja po upisnoj politici procijeni Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Pravilnikom je definisano da Univerzitet svake godine predloži deset studenata koji bi od opštine Istočna Ilidža dobili jednokratnu stipendiju u iznosu od 500 KM.

Studenti, kojima su dodijelјene stipendije, treba da dolaze sa području Istočnog Sarajeva, ali ne moraju biti striktno vezani za opštinu Istočna Ilidža.

On je pojasnio da je deset studenata predviđeno za stipendije, ali da je jedan od nominovanih odustao.

„Meni kao načelniku i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu je jako važno da broj studenata koji svake godine upisuje fakultete iz godine u godinu bude sve veći. Kao neko ko je diplomirao na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu mogu da kažem svim budućim studentima da nema niti jednog razloga da po svoje znanje idu bilo gdje drugdje“, rekao je načelnik Božović.

On je dodao da bi sve lokalne zajednice u Istočnom Sarajevu u svojim budžetima trebalo da, bez obzira na stipendiranje studenata, planiraju i sredstva za podršku Univerziteta.

„Univerzitet u Istočnom Sarajevu je stub opstanka svih nas na ovim prostorima“, dodao je načelnik Božović.

Student prve godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Maja Stanišić izrazila je zahvalnost što je opština Istočna Ilidža izašla u susret i omogućila ove jednokratne stipencije.

„Opština nas ovim stipendijama bodri i pokazuje da je uz nas tokom studija“, rekla je Stanišićeva.

Student Mašinskog fakulteta Boris Ristović, koji je sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo izrazio je zahvalnost za stipendiju ističući da predstavlјa veliku podršku njegovom dalјem školovanju.