Obilježen Dan Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet u Foči trenutno pohađa 1.630 studenata, najviše od osnivanja, a ove godine upisano je 206 brucoša, najviše od svih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istaknuto je u petak, 15. oktobra, na obilježavanju 28. rođendana ove visokoškolske ustanove.

Broj brucoša biće još veći kada mu se doda i 25 do 30 studenata iz EU i Azije, koji će uskoro biti upisani na studij na engleskom jeziku, te studenti  drugog i trećeg ciklusa studija.

Od osnivanja fakulteta 1993. godine, Medicinski fakultet u Foči upisalo je 4.786 studenata, a diplomiralo je 1.477.

Dan fakulteta tradicionalno je obilježen svečanom akademijom na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj fakulteta.

Dobitnici najvećeg priznanja- Plakete fakulteta, ove godine su ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić i direktor republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, a ta priznanja biće im naknadno uručena.

Nagradu za najboljeg nastavnika istraživača dobila je Smiljka Cicmil, profesor na studijskom programu stomatologija, a za najboljeg studenta istraživača  Milena Božinović iz Niša, apsolvent na studijskom programu medicina.

Božinovićeva kaže da je godinu korone iskoristila da piše naučne radove i da ih izlaže na brojnim međunarodnim kongresima.

„Sve je bilo onlajn zbog epidemiološke situacije, a pisala sam radove iz patofiziologije, epidemiologije, dakle, javnog zdravlja, takođe iz sudske medicine i pedijatrije. Sebe i nakon fakulteta vidim u naučno-istraživačkom radu“, rekla je nagrađena Nišlijka.

Najbolji nastavnik istraživač Smiljka Cicmil istakla je da je nauka timski rad, zahvalivši se kolegama koji su sa njom radili.

„Cilj publikovanja radova je prezentovanje naše ustanove, Foče, cijele države u međunarodnim okvirima i ovo je iskorak van sredine u kojoj živimo“, navela je Cicmil.

Nagradu za poseban naučni doprinos dobio je akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti Miodrag Čolić, koji je u Foči utemeljio treći ciklus studija i koordinator je Centra za biomedicinska istraživanja.

On je istakao da je u posljednjih šest godina napravljen veliki napredak na ovom fakultetu.

„Formirane su doktorske studije i napravljen Centar za biomedicinska istraživanja gdje mladi doktorandi mogu da rade svoje doktorske disertacije uz kompetentne mentore. Sa svoje strane uradio sam najbolje što sam mogao, zahvaljujući iskustvu koje sam imao u obrazovanju i naučno-istraživačkom radu, a naravno da uvijek može bolje i nadam se da će mlađi da nas prestignu“, poručio je akademik Čolić.

Na proslavi 28. rođendana, Plaketa je uručena i prošlogodišnjem dobitniku tog priznanja, nekadašnjem načelniku opštine Foča Radisavu Mašiću.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić naveo je da se ovdje prije svega odgajaju ljudi koji će sutra vratiti osmijeh na lice pacijenta.

„Zahvaljujući radu Medicinskog fakulteta, mi smo ove godine u okviru multirang liste uvršteni u top 25 institucija kada se govori o novinama u ispitivanju studenata medicine, gdje se posebna pažnja posvećuje kliničkim studijama, a ne onom klasičnom polaganju ispita putem testova. U okviru Centra za biomedicinske nauke oko 60 doktoranada radi disertacije, troje ih je završilo, rade se radovi koji su objavljeni u prestižnim svjetskim časopisima, čiji je faktor uticajnosti preko 16 i zaista ovaj fakultet predstavlja motor razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Republike Srpske“, rekao je Kulić.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić kaže da imaju sve veći broj sopstvenog kadra i trenutno je to 70 odsto, a ostalo su eminentni profesori koji dolaze sa strane.

„Nastava na engleskom jeziku počela je prošle godine i već imamo studente iz EU, a ove godine smo dio prijemnog ispita održali u Milanu zbog pandemijskih razloga. Uz nastavu koja je dobra i moderna, kvalitet studenata, sve nam to govori da smo na pravom putu, koji još nije gotov i koji nikad neće biti gotov, ali je dobro utemeljen i po svim aspektimo rastemo iz godine u godinu“, poručio je Bokonjić.

Zaposlenima i studentima, 28. rođendan čestitao je i načelnik opštine Milan Vukadinović, koji je poručio da će lokalna zajednica nastaviti da pomaže ovu visokoškolsku ustanovu.

On je najavio da je u saradnji sa Vladom Srpske, u planu izgradnja još jednog studentskog doma u Foči.

Medicinski fakultet ove godine dobio je novo ruho, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti , koji je finansirala Vlada Srpske.

Fakultet je svojim sredstvima dogradio i jedan sprat i trenutno ga uz pomoć Vlade opremaju.

Izvor: RadioFoča