Prenijeti vlasništvo Centra za razvoj poljoprivrede na Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić danas je u Istočnom Sarajevu sa rukovodstvom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Poljoprivrednog fakulteta razgovarao o prenosu vlasništva Centra za razvoj poljoprivrede na Sokocu na Univerzitet, odnosno Fakultet.

Ističući važnost poljoprivrede za Republiku Srpsku, Pašalić je rekao da je na današnjem sastanku ocijenjeno da Centar za razvoj poljoprivrede na Sokocu nije najbolje iskorišten.

“Postoji spremnost Univerziteta, Vlade i lokalne zajednice, odnosno opštine Sokolac i Grada Istočno Sarajevo da se taj objekat prenese u vlasništvo Univerziteta kako bi se organizovali naučno-istraživački rad i obuka studenata”, rekao je Pašalić.

On je naveo da bi ogledni zasadi i parcele u okviru Centra mogli da posluže za obuku poljoprivrednih proizvođača kada su u pitanju nove tehnologije u poljoprivredi.

“Imali smo opšti pozitivan stav o ovoj inicijativi i dogovorili smo se šta ko treba da radi kako bi sa njom mogli što prije da izađemo pred Vladu”, rekao je Pašalić, izrazivši uvjerenje u punu podršku Vlade s obzirom na potencijal ovog centra i njegovog interesa za Univerzitet, Poljoprivredni fakultet, lokalne zajednice i poljoprivredne proizvođače sa ovog područja.

Ministar poljoprivrede Srpske potvrdio je da su potrebna ulaganja u rekonstrukciju Centra i nabavku nove opreme i najavio da bi to bilo finansirano domaćim i sredstvima međunarodnih partnera.

“Mislim da to neće biti problem”, zaključio je Pašalić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić precizirao je da je tema razgovora bila ideja da Vlada Republike Srpske vlasništvo Centra za razvoj poljoprivrede na brdsko-planinskom području kod Sokoca, a koji je sad pod ingerencijom Instituta za poljoprivredu Srpske, prenese na Univerzitet, odnosno Poljoprivredni fakultet u sklopu Univerziteta.

“To je izuzetno važno za Univerzitet, odnosno Poljoprivredni fakultet”, rekao je rektor Kulić i dodao da bi Centar u budućnosti služio kao nastavno-naučni i istraživački centar za Univerzitet i Poljoprivredni fakultet.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Vesna Milić istakla je da Fakultetu, u okviru kojeg postoje studijski programi poljoprivreda i šumarstvo, treba naučno-nastavna baza i da je Sokolac pogodan za praktični dio nastave za obje studijske grupe.

“Kad se Centar privede funkciji, mogli bi dolaziti studenti i sa drugih srodnih fakulteta iz okruženja, jer je Centar na višoj nadmorskoj visini”, rekla je dekan Milić i podsjetila da ostali poljoprivredni fakulteti imaju svoje istraživačke baze u ravničarskim područjima.

Prema njenim riječima, Centar je pogodan za istraživanje sorti ili novih poljoprivrednih vrsta koje mogu odgovoriti klimatskim promjenama.

Ona je izrazila uvjerenje da će uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te lokalne zajednice, ova ideja biti realizovana.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji su podržali ovaj projekt, koji je od značaja za razvoj poljoprivrede u ovom dijelu Srpske.

Ćosić je naveo da bi Centar u budućnosti, osim kao naučno-nastavna baza za edukaciju studenata uz kvalitetnu organizaciju mogao imati i komercijalnu dimenziju i najavio da će Grad Istočno Sarajevo putem gradskog Agrarnog fonda dogovoriti o načinu pomoći.