Promovisana 102 diplomca Medicinskog fakulteta u Foči

Dodjelom diploma na ceremoniji u Gradskom pozorištu svečano su promovisana 102 diplomca četiri studijska programa Medicinskog fakulteta u Foči i jedan master zdravstvene njege.

Diplome su dobili 30 doktora medicine, 28 doktora stomatologije, 17 diplomiranih medicinara zdravstvene njege i 27 profesora specijalne edukacije i rehabilitacije.

Među diplomiranim studentima koji su danas promovisani je i Daliborka Simić iz Zvornika, sa prosjekom ocjena 9,37, studijski program Stomatologija. Jedna je od pet studenata koji su postigli najbolje rezultate tokom studija.

„Zaista, priznanje je veliko. Meni je jako drago da se moj trud i rad prepoznao i da je nagrađen kako visokim ocjenama tako i ovim priznanjem danas. Ali iskreno priznanje dolazi tek u radu sa ljudima. Ja bih voljela da svi mi koji smo ovo završili, da smo završili iz ljubavi. Jer ključ uspjeha dolazi iz toga da ono što radite, radite iz ljubavi“, kaže Simićeva.

Prema ocjeni studenata putem studentske ankete najboljim profesorima, docentu dr Ljiljani Bjelović i prof. dr Sanji Marić uručene su nagrade-zahvalnice.

„Dobila sam nagradu koja mi je najdraža i najvažnija u životu. Kad dobijete nagradu od sudenata, pa onda vam je nekako srce puno. Znači da ono što radite ima smisla“, rekla je prof. dr Sanja Marić.

Situacija sa pandemijom onemogućila je da se ranije organizuje promocija studenata 2019. godine. Na sva četiri studijska programa diplomirala su 132 kandidata, a kako kaže dekan Medicinskog fakulteta profesor dr Dejan Bokonjić promocija je najsvečaniji dan za svaki fakultet.

„Naravno da sam ponosan i sretan kao dekan. Studenti medicine su uvijek perjanice u smislu kvaliteta i znanja, i takvi treba da budu baveći se jednom ozbiljnom profesijom. Mi smo se trudili da im damo znanje, da im usadimo ljudskost, humanost i nadamo se da smo u tome uspjeli. Jedna od poruka danas će biti da budu dobri ljudi prije svega, a onda i dobri stručnjaci,  da nikad ne zaborave svoje profesore, svoj fakultet, da uvijek ostanu u vezi, a u nama će imati iskrene prijatelje“, rekao je dekan Bokonjić.

Za Medicinski fakultet u Foči može se reći da je perjanica Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Svake godine postižu se sve bolji rezultati, bilježe se rekordi i po broju zainteresovanih i upisanih studenata, a kako bi kvalitetom bili još konkurentnija visokoškolska ustanova, najavljeni su novi planovi prije svega internacionalizacija fakulteta  u svakom smislu.

„Sad nam je glavna preokupacija da stabilizujemo nastavu na engleskom jeziku, da djeca iz svih krajeva svijeta dolaze da studiraju, takođe su nam istraživanja važna uz pretpostavke materijalnih resursa koja smo obezbijedili, zatim ljudskih resursa stasalih naših kadrova istraživača. Mislim da ćemo se u narednom periodu probiti i pročuti po dobrim radovima u međunarodnim časopisima i nastupima na značajnim međunarodnim konferencijama. I naravno, otvaranje fakulteta, internacionalizacija fakulteta u svakom smislu. Imamo dosta ambiciozne planove, imamo ambicioznu mladu ekipu, veliku podršku i od strane Univerziteta, resornog ministarstva, Vlade i mislim da nema razloga da u tako nečemu ne uspijemo“, rekao je Bokonjić.

Svi do sada postignuti i priznati rezultati Medicinskog fakulteta u Foči mogu da budu ubuduće zamajac za još bolji i uspješniji rad ove visokoškolske ustanove koja i za opštinu Foča predstavlja najznačajniju instituciju.