Učiniti sve da mladi studiraju u Srpskoj

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić i načelnik opštine Pale Boško Jugović saglasili su se danas na sastanku u Palama da je ova visokoškolska ustanova od strateškog i nacionalnog značaja za istočni dio Republike Srpske, te da se mora učiniti maksimalan napor kako bi studenti ostali da studiraju u Srpskoj.

Rektor Kulić je novinarima rekao da su na današnjem sastanku razgovarali o aktuelnoj situaciji na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, posebno za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, te o poboljšanju uslova studiranja na fakultetima i razvoju upisne politike studenata.

“Predstavili smo strateški razvoj Univerziteta s obzirom na to da smo ušli u proceduru pisanja strategije razvoja za period 2021-2025. godine i zbog toga nam je važno i mišljenje lokalne zajednice”, naveo je rektor Kulić.

On je istakao da je veoma značajan razvoj sva četiri fakulteta koja se nalaze na Palama i na kojima, prema podacima iz aktuelne školske godine, studira oko 3.000 studenata.

Prema riječima rektora, razgovarano je i o upisnoj politici, o tome kako povećati broj upisanih studenata i o tome da svi moraju uložiti maksimalne napore da poboljšaju uslove studiranja na Univerzitetu Istočno Sarajevo, te nastaviti sa ulaganjima.

“Ako nastavimo sa ulaganjima i obezbijedimo što bolje uslove, djeca nam neće ići u Srbiju ili zemlje okruženja da studiraju, nego će ostati na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, prije svega mislim na Univerzitet u Istočnom Sarajevu”, poručio je rektor Kulić.

On je naglasio da je ovaj univerzitet od strateškog i nacionalnog značaja za istok Republike Srpske i to je nešto o čemu svi treba da vode računa.

Načelnik Opštine Pale je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o različitim pitanjima, od izgradnje prostorija Fakulteta za fizičku kulturu i sport do pitanja o poziciji fakulteta u vaspitno-obrazovnom procesu Republike Srpske.

On je naveo da je bilo riječi i o značaju četiri fakulteta na Palama za lokalnu zajednicu, da su ponosni na njih i njihov kadar, dodajući da će opština Pale biti uvijek uz te vaspitno-obrazovne ustanove.

“Imamo odličnu saradnju sa rektorom i njegovim saradnicima. Opština Pale nastaviće da pruža podršku mladima kako bi imali razlog da ostanu na ovim prostorima jer Univerzitet u Istočnom Sarajevu sa svim svojim fakultetima i kvalitetnim nastavnim kadrom pruža kvalitetno obrazovanje i maksimalno znanje iz svih oblasti koje izučavaju”, zaključio je Jugović.

Izvor: Redakcija Univerziteta/SRNA