VII međunarodni kongres Tehnološkog fakulteta – EEM2021

Tehnološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizator je VII međunarodnog kongresa „Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji“ (EEM2021), koji će se održati u period od 17. do 19. marta 2021. godine u hotelu Termag, na Jahorini.

Prijavlјeno je više od 200 učesnika iz 31 države svijeta, koji će tokom tri dana rada EEM2021 prikazati 228 radova.

Tehnološki fakultet Zvornik će i ove godine okupiti lidere iz industrije i akademske zajednice kako bi podijelili svoja iskustva, predstavili rezultate istraživanja, ispitali mogućnosti za saradnju i pokrenuli razvoj novih ideja.

U ovogodišnji EEM2021 unijeto je mnogo promjena promjena, uklјučujući mjesto održavanja, program, naučne teme i njihovu širu prezentaciju.  U ovim izazovnim vremenima očigledan je značaj izvrsnosti naučnih i tehnoloških istraživanja, ali i njihove diseminacije i dostupnosti javnosti.

Sva predavanja istaknutih naučnika će biti prenošena uživo iz konferencijske sale hotela Termag učesnicima širom svijeta i biće dostupna na jutjub kanalu EEM2021 široj publici.

Povećan je  broj zvaničnih publikacija kongresa, te je EEM2021 podržan od dva renomirana međunarodna izdavača naučne literature – SPRINGER–NATURE i Wiley – koji su ustupili svoje prestižne časopise za objavlјivanje naučnih rezultata prikazanih na EEM2021.

Takođe, EEM2021 je podržan i od Saveza hemijskih inženjera Srbije preko publikacije Hemijska Industrija, kao i od novog suorganizatora iz Rusije, Moskovskog državnog univerziteta za proizvodnju hrane.

Novi suorganizator je i institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Institut za fiziku Univerziteta u Beogradu. Tradicionalni suorganizatori su Prehrambeno-tehnološkom fakultet Osijek i Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda.

Da ovaj kongres izrasta u izvrstan međunarodni naučni skup potvrđuje i podrška od KOST programa Evropske unije za evropsku saradnju u oblasti naučnih istraživanja, najstarijeg programa naučne saradnje u EU.  Podršku EEM2021 kongresu su pružili i Evropska federacija za Hemijsko inženjerstvo i Iseki udruženje za hranu. Tehnološki fakultet Zvornik je jedini član ovih prestižnih institucija iz Bosne i Hercegovine.

Kongres se organizuje svake druge godine i do sada je održano šest, uz veliko interesovanje naučne i stručne javnosti.