Potpisan sporazum o saradnji sa Univerzitetom za međunarodne studije u Đilinu (Kina)

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Đilinu u Kini potpisali su sporazum kojim se omogućava sticanje dvojnih diploma studentima koji će po jednom od tri modela (3+1, 2+2, 1+3) studirati na Filozofskom fakultetu našeg Univeziteta.

Prvi model je da tri godine studiraju na Univerzitetu u Kini i jednu godinu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Drugi model je da studiraju po dvije godine u Kini i Istočnom Sarajavu, a treći model je da studiraju jednu godinu na kineskom univerzitetu, a tri na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Sporazum podrazumijeva da će dva univerziteta zajedno formirati „Istraživački centar za kulture i jezike Univerziteta za međunarodne studije u Đilinu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu“, potom razmjenu studenata, nastavnih, naučnih i administrativnih osoba, razmjenu informacija i podataka za obrazovanje i istraživanje, kao i saradnju na međunarodnim naučnoistraživačkim i obrazovnim aktivnostima.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da je ovaj sporazum veoma specifičan i za Univerzitet jako važan jer se ovakav vid sporazuma prvi put realizuje na univerzitetima u Republici Srpskoj, na osnovnim studijama.

Sporazumom je definisano i to da će se svake godine slati po pet studenata u studijsku razmjenu, koja će trajati od šest do 12 mjeseci, a studenti će biti oslobođeni plaćanja školarine.

Rektor je naglasio da bi realizacija ovog sporazuma bila skoro nemoguća da na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu ne postoji Katedra za sinologiju, zahvalјujući kojoj Univerzitet ima izvanrednu saradnju sa univerzitetima u Kini.

Katedra sa sinologiju Filozofskog fakulteta ove godine obilјežava jubilej, 10 godina uspješnog rada.

Kad su u pitanju aktivnosti u vezi sa međunarodnom saradnjom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, upravo preko studenata Katedre za sinologiju najrazvijenija je razmjena studenata.

Od 2011. godine do danas, realizovano je ukupno 111 ostvarenih stipendija pomoću kojih su naši studenti studirali na kineskim univerzitetima pola godine ili godinu, a od kojih su osam master stipendije na dvije ili tri godine.

U akademskoj 2020/21. ostvareno je pravo na 24 stipendije od pola godine ili godinu, ali nažalost, te stipendije se neće moći ostvariti uslјed epidemiološke situacije, pa se očekuje da će većina tih stipendija biti realizovana u narednom periodu, odnosno onog trenutka kada se situacija stabilizuje.

Trenutno sedam studenata sluša onlajn nastavu iz Kine koja im je obezbijeđena od strane Univerziteta u Kini, međutim, čim se ostvare uslovi za odlazak u Kinu, ti studenti moći će da odu i iskoriste stipendiju na konkretan način.

Na Filozofskom fakukltetu osnovan je i Centar za kineske studije koji dugo godina pokazuje izvanredne rezultate.

U okviru Filozofskog fakulteta, a pri Katedri za sinologiju, 2016. godine osnovan je i HSK centar, pri kojem je testirano oko 200 kandidata na svim nivoima HSK i po procjenama sajta za HSK smo među najbolјim centrima na Balkanu što se tiče broja polagača.

HSK je kineski nacionalni standardizovani test kojim se određuje nivo znanja kineskog jezika. Centar je odobrila Nacionalna kancelarija za učenje kineskog jezika kao stranog (Hanban) u NR Kini. Sticanje sertifikata HSK testa uslov je za upis na kineske Univerzitete, kao i referenca pri konkurisanju za posao u kineskim kompanijama.

Treba istaći da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima sjajnu saradnju sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, te zahvalјujući i njihovoj podršci i pomoći nižu se takvi rezultati.