Obilјežen Dan Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet danas je obilјežio Dan Fakulteta i 27 godina rada u Republici Srpskoj, kao član Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tokom proteklih 27 godina, Medicinski fakultet u Foči nametnuo se kao jedan od lidera u pobolјšanju zdravlјa lјudi kroz obrazovanje vještih i društveno odgovornih doktora medicine i stomatologije, diplomiranih specijalnih edukatora i rehabilitatora i diplomiranih medicinara.

Zahvalјujući uloženim naporima nastavnika i saradnika, pomjerene su granice na polјu nastave, istraživanja, medicinskih usluga i uloge Fakulteta u društvu.

Podržavajući reformske procese u visokom obrazovanju, Medicinski fakultet je prvi u Republici Srpskoj organizovao nastavu na studijskom programu Medicina na engleskom jeziku i upisana su 53 studenta.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da Medicinski fakultet u Foči počiva na četiri stuba – odličnoj upisnoj politici i selekciji kandidata, izuzetnom kvalitetu nastave, postdiplomskim studijama, čiji način organizacije može da služi za primjer drugim fakultetima, te sve intenzivnijem naučno-istraživačkom radu.

„Kao rezultat 27 godina odgovornog i izuzetno mukotrpnog rada, Medicinski fakultet je postao lider Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a siguran sam i lider u Republici Srpskoj. To je najbrojniji fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prvi put se upisuje generacija stranih studenata, a kada gledamo ukupan broj upisanih u prvu godinu, ovdje je upisano 20 odsto od ukupnog broja brucoša na Univerzitetu“, rekao je rektor Kulić.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da će studentima u budućnosti ponuditi još kvalitetnije uslove, s obzirom da se ove godine i infrastrukturno uređuje Fakultet.

„Nastava na engleskom jeziku je pun pogodak, pred nama je veliki i odgovoran posao. To će biti odlično i za lokalnu sredinu, jer će doći dosta stranih studenata. Uvjeren sam da Medicinski fakultet ni u budućnosti neće imati problema sa privlačenjem kandidata, te da će nastaviti da raste“, rekao je dekan Bokonjić.

Na Fakultetu se trenutno implementiraju tri `Erazmus plus` projekta, koji će rezultirati uvođenjem dualnog obrazovanja, kratkih ciklusa studija i modernih platformi za učenje. Nastavnici i saradnici Fakulteta trenutno implementiraju 11 naučnih projekata, čijom realizacijom će dati doprinos razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, cjelokupnog prostora visokog obrazovanja u Srpskoj i BiH, ali i unaprijediti oblast naučnoistraživačkog rada.

Na današnjoj svečanosti najbolјim svršenim studentima, studentima i profesorima istraživačima, te zaslužnim institucijama i pojedincima dodijelјena su priznanja i zahvalnice.

Ognjenka Čančar je najbolјi student na studijskom programu Medicina, sa prosjekom ocjena 9,85. Najbolјi mladi istraživač ove godine je viši asistent Helena Marić Kujundžić, dok je Ognjen Ralјić najbolјi student istraživač. Profesor Bilјana Mijović najbolјi je profesor istraživač.

Ovogodišnji dobitnici priznanja za pomoć i podršku u radu i razvoju Fakulteta su načelnik opštine Foča Radisav Mašić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zelјković.

Na svečanosti se obratio načelnik opštine Foča g. Radisav Mašić ističući da je ovo priznanje lokalnoj zajednici za pomoć koju pruža Fakultetu od njegovog osnivanja, a zahvalјujući kome u Foči boravi 1.500 studenata.

Tokom borbe sa pandemijoj korona virusa, studenti Medicinskog fakulteta, nastavnici i saradnici su kroz rad u info centru bili na raspolaganju stanovništvu Republike Srpske. Svoj doprinos široj društvenoj zajednici pružiće i kroz istraživanje kolektivnog imunitetna na COVID-19, koje će sprovesti zajedno sa kolegama sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Instituta za javno zdravstvo Srpske i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

I u narednom periodu Medicinski fakultet će nastavni i sa unapređenjem nastavnog procesa kroz organizaciju doktorskih studija iz oblasti bioinženjeringa i medicinske informatike zajedno sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakuletom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a planiraju da naredne godine upišu i prvu generaciju stranih studenata na studijski program Stomatologija na engleskom jeziku.

Obilјežavanje Dana Fakulteta prilagođeno je trenutnoj epidemiološkoj situaciji, uz pridržavanje svih mjera koje su propisale nadležne institucije Republike Srpske.