Program pedagoško-psihološkog i didaktičko-metodičkog obrazovanja

Program pedagoško-psihološkog i didaktičko-metodičkog obrazovanja, koji je organizuje Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, namijenjen je prvenstveno nastavnicima koji izvode nastavu u obrazovno-vaspitnim ustanovama, a nisu završili neki od nastavničkih fakulteta.

Organizacija i način pohađanja programa prilagođeni su radnim obavezama polaznika. Dio nastave koji se odvija putem neposrednih predavanja, kao i ispiti, organizovaće se neradnim danima, a ostatak nastave i druge aktivnosti putem nastave na dalјinu, mentorskog rada sa nastavnicima itd. Nakon polaganja ispita i završavanja Programa, polaznici dobijaju Uvjerenje o završenom Programu pedagoško-psihološkog i didaktičko-metodičkog obrazovanja sa Dodatkom uvjerenju. Program se realizuje tokom jednog semestra i nosi 30 ECTS bodova.

Vizija programa

Učenje u okviru programa pedagoško-psihološkog i didaktičko-metodičkog obrazovanja nastavnika usklađeno je sa pedagoško-psihološkim, didaktičko-metodičkim naučnim tekovinama savremene teorije i prakse. Aktivnosti polaznika programa baziraju se na upoznavanju sa temelјnim naučnim znanjima  i vještinama potrebnim za kreativno uklјučivanje u vaspitno-obrazovni proces i njegovu realizaciju.

Cilјevi programa

  • Ovladavanje teorijskim znanjima iz pedagogije i psihologije neophodnim za razumijevanje pedagoško-psiholoških procesa na kojima počiva vaspitnoobrazovni rad u školi,
  • Sticanje didaktičko-metodičkih znanja i vještina na kojima počiva uspješno planiranje nastave, njena realizacija i vrednovanje njenih ishoda,
  • Usvajanje vještina koje omogućuju uspješan vaspitni rad, savjetodavni rad sa učenicima i rad u realizaciji vannastavnih i vanškolskih aktivnosti učenika,
  • Razvijanje svijesti o značaju profesionalnog usavršavanja i spremnosti za kontinuirano usavršavanje u nastavničkom pozivu,
  • Razvijanje spremnosti da se rezultati stručnog usavršavanja primjenjuju,  da se inovacije u nastavi realizuju u svakodnevnom nastavnom radu.

Organizacija i realizacija programa

Nastava će se izvoditi u toko zimskog semestra 2020. godine, prema definisanom rasporedu aktivnosti koji će biti blagovremeno objavlјen. Uz kontakt-nastavu, rad sa polaznicima se odvija i kroz nastavu na dalјinu, neposredne konsultacije, konsultacije putem Interneta kao i praktičnu nastavu koju kandidati pod nadzorom predmetnih nastavnika realizuju u školama u kojima rade. Polaganje ispita planirano je za kraj januara i februar 2021. godine.

Školarina

Predviđena je školarina u visini od 750 KM po kandidatu. Iznos se može uplatiti u dvije rate (400 KM + 350 KM). Prva rata uplaćuje se prilikom upisa, a druga prije polaganja ispita.

Zainteresovani kandidati mogu predati prijave sa pratećom dokumentacijom u studentsku službu na Filozofskom fakultetu do 15. oktobra 2020. godine.