Izložba slika akademika Milorada Ćorovića u Mezeju Hercegovine u Trebinju

U okviru Preobraženjskih svečanosti i slave Grada Trebinje, 18. avgusta u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, otvorena je izložba slika akademika Milorada Ćorovića. Ovom izložbom se obilјežava 25 godina od osnivanja Akademije likovinih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu i 10 godina od smrti njenog prvog dekana, Milorada Ćorovića.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju gđa Ivana Grujić, u svom obraćanju publici, rekla je da se svojim poklonom od 59 radova Milorad Ćorović pridružio drugim hercegovačkim umjetnicima čiji se legati čuvaju u Muzeju Hercegovine. Svojim ciklusom slika „Trebinjci“ Ćorović je želio da predstavi i karakter određenih likova, ali i svoju pripadnost Trebinju koje mu je postalo drugi dom. Ćorovićeva djela, počevši od onih inspirisanih praistorijskim pećinskim slikarstvom, pa do portreta Trebinjaca, svjedočanstvo su zašto je on uvršten među naše najznačajnije slikare druge polovine 20. vijeka.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju g. Veselin Veso Brković podsjetio je prisutne na dva jubileja koji se obilјežavaju ovom izložbom, a to je 25 godina od osnivanja ALU i 10 godina od smrti akademika Milorada Ćorovića. Kako je Brković naveo, ova izložba je samo mali dio Ćorovićevog velikog opusa, ali opet dovolјan da se sagleda njegov značaj. Ćorovićeva djela iz perioda prije dolaska u Trebinje su mahom izgublјena ili se nalaze u različitim privatnim zbirkama i zbog toga je nemoguće napraviti sveobuhvatnu izložbu. Za kraj, g. Brković je naveo da se nada da će Muzej Hercegovine i Akademija likovnih umjetnosti biti jedni od razloga za dolazak, ali i ostanak u Trebinju.

U ime gradske uprave, publiku je pozdravila i svečano otvorila izložbu zamjenica gradonačelnika Grada Trebinja gđa Slađana Skočajić, ističući da joj je posebna čast što prisustvuje svečanom otvaranju izložbe jednog izvanrednog umjetnika koji je iza sebe imao preko trideset samostalnih izložbi, veći broj kolektivnih izložbi i nekoliko nagrada. Ćorovićeve slike su samo jedan element koji ovog velikog umjetnika čuva od nezaborava, kao i Udruženje likovnih umjetnika Istočne Hercegovine koje nosi njegovo ime i Akademija likovnih umjetnosti koju je osnovao uz podršku tada Opštine Trebinje.

Izložba slika Milorada Ćorović realizovana je u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju i Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu uz pokrovitelјstvo Skupštine Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i MH „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Izložba je dostupna posjetiocima do 18. septembra 2020. godine.

Izvor: VEB redakcija/Muzej Hercegovine