Saradnja Univerziteta i Ruskog istorijskog društva

Nakon  što je visoka delegacija iz Rusije, predvođena potpredsjednikom Ruske akademije nauka i članom predsjedništva Ruskog istorijskog društva Nikolajem Makarovim, u mjesecu februaru 2020. godine posjetila Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na adresu Univerziteta stiglo je pismo predsjednika Ruskog istorijskog društva i visokog službenika Ruske Federacije g. Sergeja Noriškina u kome se konkretizuje saradnja dvije institucije.

Uspostavlјanje i razvijanje saradnje između dvije institucije ogledala bi se u organizaciji naučnih konferencija od zajedničkog interesa, ali i organizovanju izložbe “Put do pobjede” koja je dio projekta “Put do pobjede: istorijski izvori svjedoče”, a koji se realizuje u susret 75. godišnjice Dana pobjede nad fašizmom.

Rusko istorijsko društvo, između ostalog, dalo je i značajan doprinos u obnavlјanju Univerzitetske biblioteke donirajući knjige koje su dodatno obogatile bibliotečki fundus.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu potpisnik je 10 sporazuma o saradnji sa univerzitetima iz Rusije, naročito iz oblasti umjetnosti, lingvistike i polјoprivrede.

Veliki doprinos u razvoju odnosa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i eminentnih ustanova iz oblasti nauke i obrazovanja iz Rusije konstantno pruža Ambasada Ruske federacije u Bosni i Hercegovini, kao i prijatelј našeg Univerziteta, dopisnik Ruskih novina za Balkan g. Aleksandar Borisov.

Pismo predsjednika Ruskog istorijskog društva g. Sergeja Noriškina

U dnevnom listu “Ruska gazeta” objavljena je informacija o pomenutoj  saradnji, kao i na zvaničnoj stranici Ruskog istorijkog društva.