Gostovanje Kamernog hora na otvaranju zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve

Povodom svečanog otvaranja redovnog godišnjeg (majskog) zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koji ove godine protiče u znaku obilježavanja velikog jubileja – 800 godina od dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS), pod rukovodstvom dirigenta prof. mr Rada Radovića, imao je rijetku čast da održi cjelovečernji koncert u hramu Svetog Save u Kraljevu, 9. maja 2019. godine.

Uz prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, velikog broja arhijereja i sveštenstva Srpske crkve iz cijelog svijeta, gradonačelnika Kraljeva i drugih predstavnika društvene zajednice, te brojne publike koja je ispunila veliki prostor ovog hrama, Kamerni hor je, prema mišljenju mnogih, ostavio upečatljiv utisak.

Kao gost, na koncertu Kamernog hora nastupio je Dječiji hor „Sveti Arhiđakon Stefan“ iz Kraljeva, kojim je dirigovala Milena Stojanović.

Sutradan, 10. maja, na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save, utemeljivača samostalne Srpske crkve, naš ansambl je odgovarao na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, kojom je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje deset episkopa i prisustvo mnogih drugih episkopa SPC, te vjernog naroda.

Nakon liturgije, u popodnevnim časovima, upriličena je posjeta manastiru Žiča, u kojem je bilo u toku zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Koncert Kamernog hora u cjelosti je snimila RTV Kraljevo, a o koncertu i liturgiji prikazani su brojni prilozi TV Hram iz Beograda, RTV Kraljevo i drugih medija. Objavljeni su i brojni tekstovi na internet portalima.

Video prilog: RTV Kraljevo