NAJAVA: Sutra završna konferencija međunarodnog projekta “Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH”

U organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu 3. i 4. aprila na Ekonomskom fakultetu Brčko biće održana završna konferencija međunarodnog projekta „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH“.

Riječ je o projektu koji je implementiran na osam javnih univerziteta u BiH uz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Centra za informisanje i priznavanje kvalifikacija u BiH, Agencije za razvoj visoog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

Posebnu težinu projektu je dalo učešće renomiranih međunarodnih partnera: Katolički Univerzitet u Leuvenu (Belgija), Politehnički univerzitet u Portu (Portugal) i Buckinghamshire New University (Velika Britanija) koji su podržali univerzitete iz BiH na putu unapređenja internacionalizacije.

Tokom tri godine trajanja projekta, finansiranog iz programa Erasmus+, ključni rezultati koji su postignuti ogledaju se u analizi stanja internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija u javnom visokom obrazovanju, izradi strategija za internacionalizaciju, izradi modela za priznavanje kvalifikacija i njegovim usvajanjem na univerzitetima, testiranju novih modela internacionalizacije, edukaciji osoblja i opremanju univerziteta informatičkom opremom, izradi vodiča za ocjenu kvaliteta internacionalizacije i sl.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, projekat je podržan i od strane Rektorske konferencije BiH koja je potpisala zajedničku deklaraciju o privrženosti javnih visokoškolskih ustanova u BiH internacionalizaciji i putu u Evropsko područje visokog obrazovanja.

Učešće na konferenciji, pored navedenih projektnih partnera, potvrdili su predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Erasmus+ kancelarije BiH, predstavnici Distrikta Brčko i predstavnici privatnih visokoškolskih ustanova.

Početak konferencije je u 9:30 časova.

Izjave za medije planirane su u 9:20 časova u holu Ekonomskog fakulteta Brčko Univerziteta u Istočnom Sarajevu ( Studentska broj 11).