Delegacija UIS-a u posjeti Univerzitetu “Družbe naroda” u Moskvi

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) doc. dr Siniša Berjan, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj i doc. dr Višnja Višnjevac, rukovodilac Katedre za rusistiku Filozofskog fakulteta, posjetila je 21. marta 2019. godine Ruski univerzitet družbe naroda u Moskvi.

Ruski univerzitet družbe naroda nalazi se na spisku 21 univerziteta u Ruskoj Federaciji koji su od nacionalnog značaja.

Sastanku su prisustvovali prorektor za međunarodnu saradnju, prof. dr Larisa Ivanovna Jefremova, načelnik odjeljenja za razvoj međuuniverzitetske saradnje prof. dr Gabriel Aleksejevna Mošljak, načelnik odjeljenja za razvoj akademskih veza, Marija Kurka, rukovodilac Katedre za ruski jezik i međukulturnu komunikaciju, prof. dr Vladimir Pavlovič Sinjačkin, rukovodilac Katedre za ontologiju i teoriju poznanja i prof. dr. Vladimir Nikolajevič Belov.

Predstavnici oba univerziteta dogovorili su potpisivanje saradnje koja obuhvata mobilnost studenata i nastavnog kadra, što će u značajnoj mjeri uticati na povećanje kvalifikacije, zajedničko učešće na naučnim projektima, koautorske naučne radove i objavljivanje istih u časopisima Ruske Federacije i Republike Srpske, kao i ljetnje škole za studente oba univerziteta.

Saradnja će obuhvatati i dolazak istaknutih ruskih naučnika koji će u Centru za ruske studije održati niz predavanja i seminara na različite teme.

Predstavnici delegacije UIS-a uručili su rukovodstvu Ruskog univerziteta družbe naroda komplet od četiri knjige Goraždanske štamparije, povodom jubileja – pet stotina godina od prve štampane knjige u Bosni i Hercegovini.