SAOPŠTENjE ZA JAVNOST: Univerzitet ulazi u proces akreditacije visokoškolske ustanove i akreditacije studijskih programa

Zadovoljstvo nam je obavijestiti javnost da Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) naredne sedmice, od 11 do 13. marta 2019. godine, ulazi u proces reakreditacije visokoškolske ustanove i akreditacije 12 prijavljenih studijskih programa.

Petočlana komisija sastavljena od domaćih i međunarodnih eksperata, predstavnika akademske zajednice, privrede i prakse, i studenata, obaviće u pomenutom periodu eksternu evaluaciju visokoškolske ustanove Univerziteta u Istočnom Sarajevu i 12 studijskih programa. Nakon okončanja ovog postupka Univerzitet će biti obaviješten o ishodu reakreditacije i akreditacije studijskih programa.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je predao Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske zahtjev za reakreditaciju visokoškolske ustanove i akreditaciju 12 studijskih programa 30.03.2018. godine. U skladu sa zahtjevom dostavljena je kompletna dokumentacija propisana Pravilnikom o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa. Cjelokupna dokumentacija izrađena je u skladu sa pomenutim Pravilnikom i u skladu sa kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova i kriterijumima za akreditaciju studijskih programa I i II ciklusa studija važećim u bosanskohercegovačkom visokom obrazovanju, a koji su usaglašeni sa Evropskim standardima i smjernicama, čija je poslednja verzija donešena na Evropskoj ministarskoj konferenciji u Jerevanu 2015. godine.

Agenciji su predati izvještaji o samovrednovanju i ocjeni kvaliteta visokoškolske ustanove Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa prilozima i izvještaji o samovrednovanju i ocjeni kvaliteta 12 studijskih programa sa prilozima, i to: Saobraćaj, Poljoprivreda, Razredna nastava (studijski program Pedagoškog fakulteta), Mašinstvo I ciklus, Mašinstvo II ciklus, Vokalno instrumentalni studijski program, Kineski i engleski jezik, Pravo, Medicina, Pravoslavna teologija, Hemijsko inžinjerstvo i tehnologija i Stomatologija, odnosno za akreditaciju prijavljeno je 9 studijskih programa I ciklusa, 2 integrisana studijska programa i 1 studijski program II ciklusa studija.

U ovom trenutku, u skladu sa dopunskim rješenjem Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske od 16.01.2019. godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se smatra akreditovanim sve do okončanja postupka reakreditacije koji je započeo gore pomenutim zahtjevom od 30.03.2018. godine, a najduže do 01.04.2020. godine.

Svi prijavljeni studijski programi su dobili recenzentske izvještaje od strane imenovanih eksperata od strane Agencije za akreditaciju visokoškolske ustanove Republike Srpske, i ti izvještaji će biti predmet rada odnosno sastavni dio provođenja postupka eksterne evaluacije od strane petočlane komisije.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu smatra reakreditaciju visokoškolske ustanove i akreditaciju studijskih programa izrazito značajnim postupkom koji treba osigurati, prije svega, priznatost i prohodnost diploma na nacionalnom i međunarodnom nivou, međunarodnu prepoznatljivost, učešće Univerziteta i svih njegovih fakulteta i akademija, kao i studijskih programa u Evropskim i drugim programima finansiranja međunarodne saradnje, mobilnosti studenata, nastavnika, istraživača, u programima finansiranja istraživačkih i umjetničkih projekata, učešća u radu različitih međunarodnih udruženja, mreža i asocijacija.