Bolji uslovi studiranja za studente sa invaliditetom na FPM-u

Grad Trebinje raspisao je javnu nabavku za ugradnju lifta na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koju će finansirati kabinet predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa oko 68.000 KM, rekao je gradonačelnik ovog grada Mirko Ćurić.

Ćurić je istakao da je riječ o investiciji za koju je predsjednik Republike izrazila spremnost da je finansira njen kabinet, a koja će doprinijeti da studenti sa invaliditetom imaju lakši pristup predavanjima, vježbama, konsultacijama i ispitima.

“Drago mi je što smo samo sedam dana nakon posjete i obećanja gospođe Cvijanović počeli sa realizacijom ovog projekta”, naveo je Ćurić.

On je kazao da se odmah nakon završetka tenderske procedure očekuje početak radova na ugradnji lifta, napominjući da je ovo i dokaz da radna atmosfera i timski rad mogu da riješe i dugogodišnje probleme u lokalnim zajednicama.

Ugradnja lifta najviše će značiti studentima ovog fakulteta – Milici Ijačić i Dušanu Galiću, koje, kako bi prisustvovali pojedinim predavanjima, uz stepenice moraju da iznose kolege.

Student treće godine ovog fakulteta Milica Ijačić kaže da joj je trebalo sedam godina da donese odluku da počne da studira, jer nije imala adekvatne uslove na fakultetima u Trebinju, dok bi joj odlazak u drugi grad bio još veći problem, jer bi je tamo dočekali neprilagođeni domovi za osbe sa invaliditetom.

“Protekle dvije i po godine imala sam nesebičnu podršku svojih kolega koji su me svaki dan iznosili na predavanja, čak i kada bih zakasnila izlazili su po mene, te veliko strpljenje profesora i dekana Dušana Jokanovića koji je bio istrajan u iznalaženju rješenja za prilagođavanje fakulteta”, istakla je Ijačićeva.

Ona je navela da i su profesori često znali da siđu u hodnik u prizemlju zgrade kako bi joj održali konsultacije.

“Ugradnja lifta neće značiti samo nama, jer ovo predstavlja i otvaranje mogućnosti za studiranje studenata sa invaliditetom iz čitave Republike Srpske i šire. Mnogo osoba sa invaliditetom se odluči da ne nastavi svoje školovanje upravo zbog neprilagođenosti objekata, pa danas mogu reći da sam ponosna na svoj grad, Republiku i fakultet koji će biti pristupačan svima”, navela je Ijačićeva.

Istog mišljenja je i student prve godine Dušan Galić, kome invalidska kolica nisu prepreka da redovno posjećuje predavanja i stiče nova znanja.

“Više neće morati da me iznose na određena predavanja. Ovo je veoma značajno za Milicu i mene. Hvala nadležnim što su uočili ovaj problem i izašli nam u susret”, kazao je Galić.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment prof. dr Dušan Jokanović izrazio je zahvalnost predsjedniku Republike i trebinjskoj Gradskoj upravi jer su se odlučili da kao jedan od prioriteta istaknu ovaj problem.

On je rekao da će ovom investicijom trebinjski fakultet biti među rijetkim u Republici Srpskoj koji će biti prilagođen osobama sa invaliditetom.

Jokanović je podsjetio da je zahvaljujući Vladi Republike Srpske na zgradi fakulteta renovirana fasada, ugrađeni novi prozori, te saniran krov, ali i nabavljena nova oprema.

Fakultet za proizvodnju i menadžment ima oko 200 studenata, koji studiraju smjerove industrijsko inženjerstvo za energetiku i industrijski menadžment.

Na fakultetu, osim osnovnih, postoje i studije drugog stepena.

Izvor: TrebinjeLive.info