U Belgiji održana radionica u okviru STINT projekta

Od 26. do 30. novembra na Univerzitetu KU Leuven u Tehnološkom kampusu u Gentu održana je radionica za projektne partnere Erasmus+ STINT projekta (Strengthening of Internationalisation in B&H Higher Education). Sastanak su moderirali i vodili prof. dr Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta i mr Nenad Marković, koordinator za osiguranje kvaliteta u saradnji sa rukovodiocem departmana za internacionalizaciju Geert De Lepeleer-om.

Na nedavno održanoj monitoring posjeti Univerzitetu u Istočnom Sarajevu od strane Evropske komisije (EACEA) i odgovorne osobe Erasmus+ za zemlje zapadnog Balkana Džulije Moro u saradnji sa Erasmus+ kancelarijom BiH, javno je istaknuto da je STINT projekat odlično ocijenjen strukturalni projekat na svim nivoima upravljanja kao i da je potrebno u budućnosti realizovati još sličnih projekata koji imaju značajnu podršku entitetskih i kantonalnih ministarstava i agencija iz oblasti visokog obrazovanja.

Naročito je istaknuto da je projekat izuzetno dobro vođen i koordinisan od strane Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa KU Leuven Univerzitetom.

Na Tehnološkom kampusu u Gentu svi javni univerziteti predstavili su svoje samoevaluacione izvještaje vezane za minimalno dva kriterijuma u skladu sa razvijenim Vodičem za ocjenu kvaliteta internacionalizacije, kako bi isti bio testiran i upućen u službenu upotrebu. Predstavljeni su takođe i planovi dalje diseminacije i održivosti projektnih rezultata od strane projektnih partnera.

Dogovorena je eksterna posjeta krajem februara i početkom marta 2019. kao i realizacije preostalih aktivnosti.

Razgovarano je i o nastavku ovog projekta u formi nove aplikacije na zadovoljstvo svih učesnika.