Potpisan Memorandum o saradnji između Ekonomskog fakulteta Pale i APIF-a

U dekanatu Ekonomskog fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu potpisan je Memorandum o saradnji između Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) i ove visokoškolske ustanove. U ime APIF-a memorandum je potpisala Jelena Ćetković, a u ime Ekonomskog fakulteta Pale prof. dr Radomir Božić, dekan fakulteta.

Potisnici su saglasani da postoji potreba uspostavljanja saradnje sa namjerom unapređenja načina rada, podizanje nivoa i kvaliteta usluga, privredne aktivnosti, povećanjem transparentnosti i unapređenjem pristupa ažurnim i pouzdanim podacima o privrednim subjektima, kao i dalјim unapređenjem postojećih ekonomskih znanja i drugih usluga privrednim i javnim ustanovama.

Cilj ovog Memoranduma o saradnji je da se uspostavi okvir buduće saradnje u oblastima za koje su zajednički zainteresovane, kao i realizacija zajedničkih aktivnosti u pogledu podizanja nivoa i kvaliteta stečenog znanja, obrazovanja i obučenosti kadrova, učešće u naučno-istraživačkom radu i projektima u oblasti visokog obrazovanja, praktičnih ekonomskih znanja, finansija, finansijskog tržišta i institucionalne saradnje između Ugovornih strana.

Podsjećamo, Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka (APIF) vodeća je Agencija na tržištu Republike Srpske u pružanju usluga finansijskog posredovanja. Agencija trenutno u svojim nadležnostima pruža usluge registracije i kontrole finansijskih izvještaja svih privrednih subjekata, žiro računa, registraciju stare devizne štednje, registraciju poljoprivrednih gazdinstava, registraciju seoskih domaćinstava, pružaoca ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje i druge usluge.

U narednom periodu Agencija planira proširenje i uspostavljanje adekvatnog kvaliteta usluga prema svojim direktnim korisnicima. Ovome najviše ide u prilog geografska zastupljenost na teritoriji cijele Republike Srpske, osposobljenost kadrova, profesionalna odgovornost, informatička povezanost sa teritorijalno najudaljenijim poslovnim jedinicima. S toga, Agencija je u svakome trenutku spremna odgovoriti na sve zahtjeve koji proizilaze iz domena njenog djelovanja stvarajući pozitivnu poslovnu klimu kroz uvođenje principa racionalizacije administrativnih funkcija Republike Srpske.