Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu osvojili prvo mjesto na takmičenju u okviru manifestacije „Sarajevo Unlimited 2018“

U Vijećnici u Sarajevu, 22.11.2018. godine, proglašeni su pobjednici takmičenja organizovanog u okviru manifestacije „Sarajevo Unlimited 2018“, regionalnog Foruma inovacija, tehnologije i preduzetništva.

Kompanija PwC Bosna i Hercegovina organizovala je ovo takmičenje na temu kreiranja studije slučaja od strane studenata pod nazivom „Sjajni umovi stvaraju pametne gradove: Budući gradovi vođeni mladim“.

Tim studenata sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavio se na ovom tačmičenju sa idejom o proizvodnji energije iz fotosinteze i osvoio prvo mjesto u konkurenciji pet fakulteta. Studenti su osvojili novčanu nagradu u isnosi od 3000 KM, koja će im svakako biti motiv i podsticaj za dalјi razvoj ove ideje.

Ekipa Mašinskog fakulteta je bila u sastavu: Milan Kusmuk, Edita Šandal, Violeta Milaković, Aleksandar Milaković, Elvedina Ferhatbegović, Čedo Obradović, Aleksandar Luketa i Petar Karadeglija.

Pored studenata Mašinskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva na takmičenju su učestvovale ekipe: Elektrotehnički fakultet Istočno Sarajevo, Elektrotehnički fakultet Sarajevo, Ekonomski fakultet Sarajevo i Fakultet informacijskih tehnologija Mostar.

Izvor: www.maf.ues.rs.ba