U Portu održan sastanak konzorcijuma STINT

Od 25. do 29. septembra 2018. godine na Univerzitetu Politecnico do Porto održan je treći sastanak projektnog konzorcijuma projekta “Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini” – STINT.

U ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu sastanku su prisustvovali projektni koordinator STINT projekta na Univerzitetu prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom doc. dr Srđan Lalić, prof. dr Stevan Stević i mr Nenad Marković.

Sastanak se odnosio na pregled realizacije projektnih aktivnosti iz perspektive svakog partnera, trenutno stanje, kao i pregled projektnih aktivnosti koje trebaju biti urađene do isteka projekta.

Generalno, svi univerziteti partneri su postigli značajan napredak u usklađivanju svoje legislative sa evropskim načinom funkcionisanja u oblasti internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija, kao i sa primjenom aktivnosti internacionalizacije koje će dalje održavati održivost projekta i nakon njegovog oficijalnog završetka. Naime, svi javni univerziteti su ispitali stanje internacionalizacije među svojim studentima, rukovodstvima fakulteta i akademija, rukovodstvima univerziteta, zatim ispitali stanje o priznavanju kvalifikacija među sekretarima svojih fakulteta i akademija, kako bi identifikovali SWOT analize procesa internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija.

Ove SWOT analize su kasnije poslužile u izradi strategija i indikatora za internacionalizaciju koje definišu viziju i pravce djelovanja ovih procesa. Usklađeni su i interni pravilnici o priznavanju kvalifikacija sa predloženim modelom od strane Centra za informisanje i priznavanje kvalifikacija koji je u potpunosti u skladu sa odredbama Lisabonske konvencije o priznavanju i Evropskim modelom o priznavanju kvalifikacija.
Razvijeni su i ostali pravilnici koji podržavaju ova dva procesa, kao što su Pravilnik o mobilnosti studenata i osoblja, Vodič za dolazne studente i sl.

Značajnu podršku projektu STINT pružili su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, zatim Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, uz učešće Centra za informisanje i priznavanje kvalifikacija, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine i Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, koji su procese internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija integrisali u entitetske legislative putem različitih zakona, pravila i strategija koji se odnose na visoko obrazovanje.

Tokom sastanka konzorcijuma predstavljen je Vodič za ocjenu kvaliteta internacionalizacije koji će biti praktično testiran od strane svih javnih univerziteta pisanjem samoevaluacionog izvještaja internacionalizacije univerziteta po zadatim kriterijumima, a rezultati će biti predstavljeni na sastanku koji će krajem godine biti održani u Gentu na Univerzitetu KU Leuven.

Na sastanku je predstavljena integrisana politika internacionalizacije koja je potpisana od strane svih rektora javnih univerziteta. Predstavljena je i buduća mreža univerziteta projektnih i EU partnera koja će se koristiti nakon isteka projekta.

Dodatne informacije o projektu: www.stint-project.net