Na FPM Trebinje održana “Evropska Noć Istraživača”

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu i ove godine je bio domaćin manifestacije Noć istraživača, koja se održava u sklopu Evropskih noći istraživača, podržana projektnom linijom Horizon 2020.

Nakon ceremonije otvaranja, gdje se prisutnima obratio Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, prof. dr Dušan Jokanović, te predsjednik Skupštine grada Trebinja, gdin Dragoslav Banjak, prisutne je pozdravio i održao predavanja na temu „Trebaju nam naučnici, hoćeš li to biti ti?“ ministar Nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, dr med. Alen Šeranić.

Nakon zanimljivog izlaganja ministra Šeranića, prof. dr Slobodan Đukanović i mr Nikola Bulatović, sa Elektrotehničkog fakulteta Podgorica, Univerziteta Crne Gore, prisutnima su na veoma zanimljiv način prezentovali Arduino programiranje.

I ove godine, aktivno učešće su uzeli brojni izlagači iz mnogih organizacija i to: studenti Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Policijska uprava grada Trebinja, Gimnazija Jovan Dučić, Društvo fizičara Istočne Hercegovine, Muzej Hercegovine, te prijatelj projekta gdin Žika Drapić.

Brojni posjetioci ove manifestacije imali su priliku upoznati se sa zanimljivim inovacijama i tehnološkim dostignućima koje su učesnici izlagali. Takođe, za posjetioce je organizovn i kviz znanja, gdje su najboljim takmičarima uručene prigodne nagrade.

Prije otvaranja manifestracije, ministar Alen Šeranić obišao je prostorije Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, te održao radni sastanak sa rukovodstvom Fakulteta, gdje su dogovoreni neki budući projekti, te zajednička saradnja, koja će doprinijeti većoj vidljivosti i pozicioniranju Fakulteta, a samim tim i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.