Dekan Muzičke akademije UIS-a nakon učešća u projektu CEEC : LJubaznost Kineza treba da se doživi

Prof. mr Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nedavno je boravio u Kini i učestvovao u projektu „Central and Eastern European Countries – Composers Fieldtrip to China“.

Projekat CEEC realizovan je uz pomoć Ministarstva kulture i turizma Kine i „Zhejiang Conservatory of Music“. U projektu je uzelo učešće 30 kompozitora iz 16 zemalja Evrope (sve zemlje bivše Jugoslavije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske, Litvanije, Estonije i Latvije).

Ideja organizatora je upoznavanje kompozitora sa kineskim tradicionalnim muzičkim instrumentima i njihovom tradicionalnom muzikom, sa krajnjim ciljem da svaki kompozitor napiše novo djelo za kineski „Forbidden City Chamber Orchestra“, koji je sastavljen od instrumenata o kojima se vrlo malo zna na prostoru Evrope (Bang Di, Qu Di, Xiao, Sheng, Pi pa, San džian, Zhong ruan, Da ruan, Diyin ruan, Yang qin, Zheng, Gao hu, Ban hu, Er hu i drugi). Nove kompozicije će biti premijerno izvedene 2019. godine u Kini. Na tom putovanju boravili smo u više od 10 gradova u raznim oblastima Kine i Unutrašnje Mongolije – priča Kosorić.

Pored instrumenata i muzike, kineske opere, mnogobrojnih koncerata koji su bili održani povodom njihovog dolaska, upoznali su se, kaže on, i sa kineskom kulturom, koja je fascinantna.

Prisustvovali smo velikom broju koncerata i operskih predstava, posjetili fabrike muzičkih instrumenata, muzeje i druge kulturne institucije. Naročit utisak na mene ostavili su konzervatorijumi u Šangaju, Pekingu i Zhejiang konzervatorijum, koji su veličanstvene institucije. LJubaznost i gostoprimstvo kineskog naroda ne može da se opiše riječima. To treba da se doživi. Ovim putem želim da izrazim ogromnu zahvalnost domaćinima, našim dragim prijateljima i kolegama, koji su nam omogućili da doživimo ovo jedinstveno, neponovljivo iskustvo – navodi Kosorić.

Za njega je boravak u Kini bio veoma koristan sa profesionalne strane, jer je stekao nova znanja o muzičkim instrumentima i muzici uopšte.

Dobio sam inspiraciju da komponujem novu i drugačiju muziku. Otvorila mi se mogućnost nove saradnje, kao kompozitora, sa vrhunskim solistima i ansamblima, a kao dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nastojaću da moj odlazak u Kinu bude početak saradnje između naše Akademije i konzervatorijuma u Kini, što bi za nas bilo od ogromnog značaja – ističe Kosorić.

Njegova kompozicija „Fairytale of Modern Era“ za orkestar harmonika nedavno je izvedena u Berlinu, na koncertu orkestra harmonika iz NJemačke „Landes – Akkordeon – Orchester Berlin“ kojim je dirigovao Tomas Bauer.

Koncert je održan u sali Berlinske filharmonije. Imam odličnu saradnju sa orkestrima harmonika iz NJemačke, koji u zadnjih nekoliko godina često izvode moje kompozicije. Na „Boljšoj festivalu“ ću biti predsjednik žirija. To mi pričinjava izuzetnu čast i zadovoljstvo, kako zbog kvaliteta učesnika takmičenja, tako i zbog gostiju koji su najveća imena današnjice u oblasti umjetničke muzike. Kvintet harmonika „Accordeus“, sastavljen od bivših i sadašnjih studenata naše Akademije, čiji sam bio profesor kamerne muzike i autor originalnih kompozicija i aranžmana koje je ovaj ansambl izvodio, prošlogodišnji je pobjednik „Boljšoj festivala“ – rekao je Kosorić.

On je završio studije na Državnoj muzičkoj akademiji „A. V. Neždanova“ u Odesi, na odsjeku za harmoniku, u klasi profesora Vladimira Murze, jednog od najvećih harmonikaša današnjice i kompoziciju, u klasi profesorke Karmele Cepkolenko.

Studirao sam u Odesi i ponosim se time. Odesa jeste moj drugi dom i mnogo je razloga zašto je volim i poštujem, ali nisam nikad planirao da ostanem tamo, iako je bilo šanse. Uvijek sam smatrao da moj doprinos može biti veći ovdje i godinama se trudim da to i ostvarim. Bez obzira na to što, kao kompozitor, sarađujem sa većim brojem solista, ansambala i orkestara iz Ukrajine, nego sa našim izvođačima i vjerovatno sam „poznatiji“ tamo, smatram da mi je mjesto ovdje, barem za sada – poručio je Kosorić.

Muzika i umjetnost su način života

Pedagoškim radom bavim se 15 godina, a moja poruka studentima je, da bavljenje muzikom i umjetnošću uopšte, jeste način života, a ne samo profesija ili hobi. U zadnjih nekoliko godina moje kompozicije objavljuje njemačka izdavačka kuća „Edition Avantus“, a nekoliko kompozicija objavljeno je i u izdanjima Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu – rekao je Dražan Kosorić.

Izvor: srpskainfo.com