Sutra počinje festival „Akordeon art plus“

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavlјen program  Internacionalnog festivala „Akordeon art plus“, koji će se održati od 15. do 18 maja, u organizaciji Muzičke akademije UIS-a i Asocijacije za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ .

Dekan Muzičke akademije prof. mr Dražan Kosorić istakao je da će u okviru ovogodišeg festivala biti održan IX Internacionalni festival harmonike i I Međunarodno takmičenje pijanista, te da je pristiglo više od 240 takmičarskih prijava. Svečano otvaranje Festivala predviđeno je sutra u 20.00 časova u amfiteatru „Prof. dr Velјko Vuletić“ u zgradi Elektrotehničkog fakulteta.

„Naš Festival napreduje i razvija se, tako da ove godine po prvi put organizujemo Međunarodno takmičenje pijanista u različitim kategorijama. Takođe, Festival kao i prethodnih godina, osim takmičarskog dijela programa, ima i veoma bogat revijalni dio. Imaćemo stručna predavanja koja će održati ugledni profesori Teodoro Anceloti iz Nјemačke i Stefan Šapui iz Švajcerske“, istakao je dekan Kosorić.

Dekan Muzičke akademije je dodao da će, osim takmičenja i predavanja eminentnih izvođača i pedagoga, svi posjetioci moći uživati i  u koncertnom dijelu Festivala.

„Prvi cjelovečernji koncert na harmonici održaće sjajni duo ‘Pariz – Moskva’ iz Francuske, a što se tiče dijela programa za klavir, imaćemo čast da prisustvvujemo koncertu eminentnog, uglednog profesora, pijaniste Aleksandra Serdara iz Srbije. Drugog dana programa, 17. maja, koncert će održati pijanista iz Hrvatske Đorđe Staneti, a u večernjim časovima publici će se predstaviti jedan od najznačajnijih akordeonista Josif Puric iz Rusije“, naveo je dekan Kosorić.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport UIS-a prof. mr Sandra Ivanović istakla je da festival „Akordeon art plus“ ima veliki značaj, ne samo za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, nego i za Grad i za Republiku Srpsku.

„Ono na šta smo posebno ponosni jeste činjenica da naši studenti, kolege, svi gosti imaju priliku iz godine u godinu da se susretnu sa najznačajnijim svjetskim imenima u oblasti pedagodije i izvođaštva. Ponosni smo na to što imamo priliku da ugostimo tako značajna imena kao što su profesori Anceloti, Stefan Šapui, potom ugledni umjetnici poput Aleksandra Serdara, Đorđa Stanetija, već pomenutog dua ‘Pariz  – Moskva’ i jednog od najznačajnijih i najperspektivnijih izvođača današnjice Jospia Purca Iz Rusije“ dodala je prorektor Ivanović.

Prema njenim riječima, Festival predstavlјa izuzetno značajan kulturni događaj, ali je važan i kada je u pitanju međunarodna i međuuniverzitetska saradnja u kojoj je Muzička akademija, možda i najuspješnija u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rukovodilac Smjera za harmoniku Muzičke akademije prof. mr Danijela Gazdić istakla je da su ponosni na kontinuiran uspjeh organizovanja Festivala, te da ove godine slave i značajan jubilej.

„Ove godine slavimo 20 godina od osnivanja Smjera za harmoniku koji je kao prvi na prostoru bivše Jugoslavija osnovan za akdemski instrument harmoniku, a zatim se osnovao u Kragujevcu, Nišu, Sarajevu  i u Bijelјini, tako da smo imali prioritet da budemo nosioci provog smjera akademske harmonike“, naglasila je profesor Gazdić.

Takođe, profesor Gazdić je istakla da je Smjer za harmoniku iškolovao 100 diplomaca.

„Mi smo ponosni na te studente koji su veoma uspješni koncertni izvođači u Norveškoj, Rusiji, Nјemačkoj. Oni su uspješni pedagozi u svojim sredinama, direktori filharmonija, direktori muzičkih škola i rukovodioci različitih muzičkih organizacija, a prije svega to su dobri lјudi, jer smo mi nastojali da im pored znanja i kvaliteta prenesemo i lјudske i moralne kvalitete“ dodala je prof. mr Danijela Gazdić.

Rukovodilac Katedre za klavir doc. mr Maja Žuža navela je da se ove godine po prvi put organizuje takmičenje pijanista, te da to ima nemjerlјiv značaj, kako za profesore, tako i za studente koji će imati priliku da dožive razmjenu različitih ideja i muzičkih uticaja.

„Za prvu godinu održavanja potrudili smo se pozvati eminentne pedagoge i pijaniste iz regiona koji će nam  pomoći da realizujemo ovogodišnji festival na najbolјi mogući način“ zaklјučila je profesor Žuža.

Predsjednik Asocijacije za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ prof. mr Bilјana Štaka, koja je i prodekan za umjetnički i naučno-istraživački rad Muzičke akademije, naglasila je da „Akordeon art“ tradicionalno ima brojnu publiku, te da se nada da će se i ove godine odazvati u velikom broju.

„Iskoristiću priliku da i ove godine pozovem publiku da isprate sve sadržaje Festivala, jer oni su naša velika podršaka i puno nam znači kada su sale pune, konceti posjećeni i posjetioci zadovolјni“ zaklјučila je Štaka.

U petak, 18. maja, u 18.00 časova predviđena je ceremonija zatvaranja Festivala na kojoj će biti dodijelјeni pehari i novčane nagrade, kada će se svaki od laureta predstaviti publici.