Predstavnici UIS-a ugostili rusku delegaciju iz Omska

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić danas je ugostio rektora Sibirske škole korporativnog upravlјanja iz Omska prof. dr Romana Vlasova sa saradnicima.

Vlasov boravi u posjeti Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kako bi učestvovao u radu 8. međunarodne naučno-praktične konferencije „Slovenski svijet: geoekonomija, sigurnost i razvoj evroazijskog prostora, rusko-bosanskohercegovački dijalog“, koja će sutra biti održana na Filozofskom fakultetu u Palama.

V.d. rektora prof. dr Pašalić rekao je da će na naučnom skupu biti riječi o geopolitici, demografiji, ali i saradnji sa gostima iz Rusije, razmjeni nastavnika i studenata, te je izrazio uvjerenje da će se intenzivna saradnja nastaviti i u budućem periodu.

„Razmijenićemo iskustva i uvjeren sam da možemo dosta toga čuti od naučnih radnika iz Rusije, koja je zemlјa veoma napredna u nauci, a pogotovo što su oni prisutni na prostoru Zapadnog Balkana i zainteresovani za razvijanje saradnje“, rekao je v.d. rektora Pašalić.

Rektor Vlasov je istakao da za delegaciju iz Rusije predstavlјa veliku čast to što ih je ugostio rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Uviverzitet u Istočnom Sarajevu je zaista jedan od uspješnijih i autoritativnih univerziteta na Zapadnom Balkanu, lider u sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj, to je činjenica“, rekao je Vlasov.

Prema njegovim riječima, jedno od pitanja konferencije biće i formiranje visoko efektivnih instituta za razvoj u Republici Srpskoj.

„Na konferenciji neće biti govora samo o ekonomskom razvoju, socio-ekonomskim i političkim pitanjima, nego i o potrebi za formiranje kadra za rješavanje problema koji se tiču, ne samo Republike Srpske i Zapadnog Balkana, nego i Ruske Federacije i evroazijskog prostora“, poručio je Vlasov.

Današnjem sastanku u Rektoratu prisustvovali su i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić, v.d. prorektora za nastavu doc. dr Vera Ćevriz-Nišić i dekan Filozofskog fakulteta UIS-a doc. dr Draga Mastilović.