Održan okrugli sto „Znanje kao razvojna šansa“

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić pozvala je predstavnike visokoškolskih ustanova da kreiraju studijske programe u skladu sa interesima studenata i potrebama tržišta rada, a ne resursima koje imaju na visokoškolskim ustanovama.

„Učenicima četvrtih razreda bih preporučila da upisuju studijske programe iz prirodnih i tehničkih nauka, inženjerstva i informatike jer će posao naći brže“, rekla je Pejićeva na okruglom stolu pod nazivom „Znanje kao razvojna šansa“, koji je 14. decembra u Banjoj Luci organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa Savjetom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Prema njenim riječima, visokoškolske ustanove još uvijek licenciraju više studijskih programa iz društvenih nauka nego što postoji interes studenata.

„Došli smo do podatka da je samo osam odsto licenciranih studijskih programa iz oblasti zdravlјa i zaštite zdravlјa, a 15 odsto studenata od ukupne populacije je upisano na studijske programe iz oblasti zdravlјa. Postoji disproporcija i visokoškolske ustanove bi trebale da povedu računa o tome i usklade interes studenata i potrebe tržišta rada“, rekla je Pejićeva.

Cilј okruglog stola, prema njenim riječima,  je uspostavlјanje partnerskog odnosa visokoškolskih ustanova i tržišta rada, te donošenje zaklјučaka koji će biti smjernice prilikom planiranja upisa studenata u akademsku 2018/19. godinu.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić je u okviru skupa „Znanje kao razvojna šansa“ održao prezentaciju „Demografski trendovi i obuhvat populacije visokim obrazovanjem u Republici Srpskoj“.

Predsjednik Savjeta za razvoj visokog obrazovanja prof. dr Želјko Mirjanić rekao je da su pred visokim obrazovanjem veliki izazovi i da se odgovori moraju dati u kratkom vremenu.

„Nepovolјna demografska situacija u Republici Srpskoj, pad interesa studenata za upis na fakultete i prezasićenje u području visokog obrazovanja neki su od tih izazova“, rekao je Mirjanić.

On je istakao da izlaz vidi u potenciranju  naučno-istraživačkog rada na visokoškolskim ustanovama i uspostavlјanju ravnoteže između nastave i nauke, jer je visoko obrazovanje trenutno više orijentisano prema nastavi nego nauci.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je Unija poslodavaca putem Memoranduma sa Vladom Republike Srpske tražila dualno obrazovanje, odnosno povezivanje privrede i srednjeg obrazovanja, dok u visokom obrazovanju treba raditi na podizanju kvaliteta i drugačijoj upisnoj politici.

„Primjetno je da Ministarstvo pokušava neke stvari promijeniti, ali očigledno je da je potreban opštedruštveni konsenzus da bi došlo do promjene“, rekao je Trivić.

Pored predstavnika Ministarstva i Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, učesnici okruglog stola bili su predstavnici visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, Privredne komore Republike Srpske, Unije poslodavaca, Zavoda za zapošlјavanje, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture,  studentskih predstavničkih tijela te Saveza opština i gradova Republike Srpske.​​

IZVOR: VEB redakcija UIS-a/vladars.net