Održana obuka o akademskom priznavanju kvalifikacija na javnim visokoškolskim ustanovama

Na Ekonomskom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu u utorak, 12. decembra, održana je obuka o akademskom priznavanju kvalifikacija na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj/ Bosni i Hercegovini.

Cilј obuke bio je da se akademsko i administrativno osoblјe Univerziteta koje se bavi pitanjima priznavanja, odnosno nostrifikacije i ekvivalencije obrazovnih dokumenata, upozna sa priznavanjem inostranih visokoškolskih kvalifikacija u skladu sa Lisabonskom konvencijom, Konvencijom Vijeća Evrope/ Unesko-a o priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju u Evropskoj regiji, njenim pratećim dokumentima, kao i drugim dokumentima Evropskog prostora priznavanja.

Učesnicima je kroz praktične primjere predstavlјen Model akademskog priznavanja razvijen tokom implementacije Erazmus+ projekta „Jačanje internacionalizacije visokog obrazovanja u BiH  – STINT“, a čiji je koordinator u BiH Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Na osnovu predstavlјenog modela, na našem Univerzitetu izrađen je Pravilnik o akademskom priznavanju visokoškolskih isprava koji će uskoro biti upućen na razmatranje Senatu Univerziteta.

Obuku su održali eksperti iz ove oblasti: Jelena Starčević, višig stručni saradnik iz oblasti visokog obrazovanja u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Dženan Omanović, šef Odsjeka za informisanje i saradnju u Centru za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja.

Prisutni su imali priliku da predstavlјanjem praktičnih primjera diskutuju sa ekspertima iz oblasti priznavanja o različitim pojašnjenjima koja se tiču priznavanja dokumenata i kvalifikacija.