U Bijelјini održan sastanak rukovodstva Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima vlasti o prioritetima razvoja Univerziteta

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić i dekani nekih od fakulteta UIS-a danas su na sastanku u Bijelјini razgovarali o pravcima razvoja Univerziteta sa načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica u kojima se nalaze fakulteti Univerziteta, te sa ostalim predstavnicima svih nivoa vlasti.

V.d. rektora prof. dr Stevo Pašalić rekao je da razvoj društva zavisi najprije od obrazovanja i da je visoko obrazovanje u Srpskoj neophodno ubrzano podizati na viši nivo i dostići evropske standarde da bi u starosnoj grupi između 33 i 35 godina bilo 40 odsto visokoobrazovanih.

“Mi to još nemamo, ali smo blizu cilјa”, rekao je prof. dr Pašalić, ističući da je neophodno značajno raditi u tješnjoj saradnji sa lokalnim zajednicama u kojima se nalaze fakulteti.

Prema njegovim riječima, studentske populacije je sve manje, a prisutan je i odliv kadrova, te je neophodno sa lokalnim institucijama raditi na ovom problemu.

„Razvoj obrazovanja početni je uslov za razvoj bilo čega, početni je i osnovni za sve u jednom društvu, a nama je veoma važno da posmatramo cjelokupan sistem obrazovanja, stavlјajući danas akcenat na visoko obrazovanje”, rekao je v.d. rektora Pašalić.

On je napomenuo da nedostaje visokoobrazovnog kadra koji bi sutra na tržištu rada trebalo da zauzme svoje mjesto na pozicijama važnim za razvoj društva.

„Republici Srpskoj je potreban veoma promišlјen, organizovan i kvalitetan razvoj sistema obrazovanja jer je to jedan od klјučnih uslova za razvoj zemlјe ka društvu zasnovanom na znanju, sposobnom da obezbijedi dobru zaposlenost stanovništva, posebno što je Srpska izložena dalјoj emigraciji talentovanih i kreativnih“, rekao je profesor Pašalić.

Kako je istakao, obrazovne potrebe Srpske su dalјi razvoj privrednog sistema koji se ubrzano mora zasnivati na znanju, preduzetništvu, tehnološkim inovacijama, zatim povećanje međunarodne konkurentnosti privrede Srpske, kao i pridruživanje privrede, nauke, kulture i obrazovanja zajedničkom evropskom prostoru sa cilјem da postanu konkurentan i produktivan činilac ukupnih razvojnih stremlјenja koja slijedi Evropa.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da lokalna zajednica nije u mogućnosti da spriječi odliv mladih školovanih lјudi, ali da Grad Zvornik čini sve da bi mladi stekli odgovarajuće i kvalitetno obrazovanje.

“Obezbjeđujemo stipendije za sve studente koji redovno polažu ispite, a za one sa prosjekom višim od 8,5 obezbjeđujemo dodatna sredstva”, rekao je Stevanović i dodao da Grad daje podršku i Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

Gradonačelnik Bijelјine Mićo Mićić rekao je da je Grad u poslјednjih nekoliko godina jedan od onih koji je najviše uradio za visoko obrazovanje.

“Prije devet godina smo napravili zgradu fakulteta – Centar za visoko obrazovanje i dali ga Univerzitetu na upravlјanje”, rekao je Mićić i naglasio da je u Bijelјini, s obzirom na veliki broj studenata, neophodno izgraditi studentski centar, te da će Grad učiniti sve, u skladu sa mogućnostima, da bi život i uslovi školovanja studentima sa ovog područja bili što bolјi.

Na današnjem sastanku u Bijelјini v.d. rektora UIS-a i dekani pojedinih fakulteta razgovarali su sa predstavnicima opština i gradova, u kojima su fakulteti Univeziteta, kao i sa privrednicima iz tih regija, o razvoju Univerziteta, populacionoj politici, indeksu studentske iskorištenosti gradova i opština, potrebama privrede za kadrovskim profilima, potrebama za obrazovanjem, za šta je, ocijenjeno je, potrebno uklјučivanje svih nivoa vlasti i Univerziteta.

Slјedeći sastanak će biti održan 15. decembra u Istočnom Sarajevu na kojem će se, takođe, razgovarati o pitanjima koja su od najvećeg značaja za rad i razvoj Univerziteta, a koja su ujedno važna i za razvoj gradova i opština koje gravitiraju Univerzitetu u istočnom dijelu Srpske.