Dvodnevni sastanak predstavnika konzorcijuma Erazmus+ projekta „Re@WBC“ na Univerzitetu u Sarajevu

Sastanak predstavnika konzorcijuma Erazmus + projekta „Unapređenje istraživačkog potencijala u visokom obrazovanju u cilјu doprinosa razvoja regiona Zapadnog Balkana“ (Re@WBC) održan je 6. i 7. novembra 2017. godine na Univerzitetu u Sarajevu.

Tokom dvodnevnog sastanka održan je drugi sastanak Upravnog odbora i drugi sastanak Odbora za osiguranje kvaliteta projekta „Re@WBC“.

Predstavnike konzorcijuma je u ime rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelјa pozdravio prorektor prof. dr. Izet Rađo, istakavši da je kroz projekat „Re@WBC“ unaprijeđena saradnja u oblasti istraživačkih potencijala među institucijama koje su i od ranije imale uspostavlјenu saradnju.

„Značaj ovog projekta je višestruk. Razvoj Strategije lјudskih resursa i istraživanja i apliciranje za dobivanje loga ‘Izvrsnost u istraživanju’, uvođenje principa ‘Povelјe i kodeksa’ na naše univerzitete, te podizanje svijesti o značaju provođenja kampanje antiplagijarizma bile bi samo neke od značajnih inicijativa koje smo pokrenuli. Vođeni zajedničkim cilјem stvaranja bolјih uvjeta za naučnoistraživačke aktivnosti i platforme za razvoj mladih istraživača u regionu, siguran sam da ćemo do kraja projekta postići još dosta toga čime se možemo pohvaliti“, naglasio je prorektor Rađo.

Prorektor Univerziteta u Nišu prof. dr. Vesna Lopičić izrazila je zadovolјstvo zbog realizovanih aktivnosti, ističući da je organizovani događaj izvrsna prilika za raspravu o mogućnostima pobolјšanja saradnje.

Prvog dana sastanaka predstavnici konzorcijuma su prezentovali realizovane aktivnosti u okviru programskih paketa, dok su drugog dana predstavlјeni rezultati projekta na institucijama učesnicama u projektu. Sastanci su završeni izlaganjima o osiguranju kvaliteta u okviru projektnih aktivnosti kao i o finansijskom menadžmentu, te dogovorima o budućim aktivnostima uz ukazane probleme u realizaciji projektnih aktivnosti.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlјali su prorektor za nauku, istraživanje i razvoj prof. dr Slaviša Molјević koji je koordinator za UIS, mr Jelena Mićić, Todor Obradović, dr Dajana Vukojević i Predrag Ždrale.

Cilјevi projekta „Re@WBC“ su:

  • unapređenje lјudskih istraživačkih potencijala i razvoj lјudskih resursa;
  • pobolјšanje uslova za razvoj istraživanja i profesionalnih karijera;
  • razvoj resursa za podršku mladim i talentovanim istraživačima;
  • „Brain-gain“ kroz aktivno učešće u istraživačkim aktivnostima;
  • harmonizacija istraživačkog prostora;
  • regionalna saradnja kroz učešće u kreiranju WBC regionalne strategije za nauku;
  • ohrabrivanje mobilnosti.

Projekat „Re@WBC“ traje do novembra 2018. godine, a koordinator projekta (Grant Holder) je Univerzitet u Nišu. Partneri u projektu su: Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Beogradu, Centar za promociju nauke (Beograd), Univerzitet u Tirani, Univerzitet u Vlori, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet Crne Gore, Politehnički univerzitet u Torinu, Univerzitet u Liježu, Univerzitet u Koventriju.