Radna posjeta predstavnika UIS-a „Buckinghamshire New University“ u Velikoj Britaniji

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovali su radnom seminaru, u okviru projekta STINT Erasmus+ KA2 programa, koji je održan u periodu od 17. do 21. oktobra 2017. godine na  „Buckinghamshire New University“ u Velikoj Britaniji.

Projekat „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u BiH” (Strengthening of Internationalisation in B&H Higher Education / STINT) realizuje se u okviru programske oblasti 2, KA 2 – Capacity Building in the field of Higer Education. Koordinator projekta je KU Leuven Univerzitet iz Belgije, a sub-koordinator je Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

U ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu seminaru su prisustvovali prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić i koordinator za osiguranje kvaliteta mr Nenad Marković.

Tokom trodnevnog rada domaćini su predstavnicima javnih univerziteta u BiH, entitetskim ministarstvima nadležnim za visoko obrazovanje, državnim i entitetskim agencijama za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, kao i za informisanje i priznavanje kvalifikacija, prenijeli svoja iskustva iz oblasti međunarodne saradnje pri čemu su, između ostalog, obrađene teme mobilnosti studenta i nastavnog osoblja, upravljanja međunarodnim projektima, osiguranja kvaliteta, istraživanja i internacionalizacije, priznavanja kvalifikacija, međunarodnih ugovaranja, uspostavljanja partnerstava na realizaciji studijskih programa dvije ili više institucija i sl.

Interesantna zapažanja sa ovog seminara se odnose na ugrađenu kulturu internacionalizacije koju imaju univerziteti, i osoblje angažovano na njima, a koji funkcionišu na teritoriji Engleske, što je primjećeno i na „Buckinghamshire New University“ koji djeluje na tri lokacije u Engleskoj, ali i u Aziji i Južnoj Africi.

Naime, internacionalizacija kod njih predstavlja bitan pozadinskih cilj svih bitnih segmenata funkcionisanja, a naročito nastavnog i istraživačkog procesa. Potpisivanje bilo kakve vrste međunarodnih ugovora kod ove institucije predmet je značajne diskusije o potrebi i eksploataciji koristi koju mogu imati od određene ustanove, tako da se strogo vodi računa sa kakvim se institucijama potpisuju bilo kakvi sporazumi.

Nastavni proces je značajno internacionalizovan sa izuzetno sposobnim sistemom priznavanja kvalifikacija, o čemu svjedoči visok broj internacionalnih studenata. Sistem kvaliteta je baziran na konstantnim evaluacijama, statističkim pokazateljima i državnim rangiranjima sa ciljem pružanja kvalitetne usluge studentu. Svaki student je važan, tako da se izuzetna pažnja posvećuje i individualnim potrebama studenata, pored osnovnih potreba zagarantovanih osnovnim sistemom visokog obrazovanja.

Vezano za transfer iskustava sa evropskih univerziteta u pravcu podizanja kvaliteta međunarodne saradnje i internacionalizacije kao pojave globalizacije, u našem slučaju ogleda se u izradi akcionih planova na polju razvoja međunarodne saradnje u skladu sa realnim uslovima privređivanja našeg Univerziteta, i fakulteta i akademija koje ga čine, kako bi se ovaj segment istakao kao bitan prioritet koji može obezbjediti bolju egzistenciju, prosperitet, bolje rangiranje i, kao najvažnije, profesionalizaciju, odnosno sticanje stručnih znanja i vještina nastavnika i studenata.

Aktivnosti na ovom polju su se značajnije pokrenule u proteklom periodu putem organizacije različitih seminara nastavnika, saradnika i studenata Univerziteta, kao i predstavnika organizacija iz okruženja o apliciranjima na različite programe međunarodne saradnje te pružanja savjetodavnih usluga, a danas se nastavljaju u pravcu izrade boljih pravilnika o priznavanju kvalifikacija, uređivanja pitanja mobilnosti nastavnika, administracije i studenata, upravljanja programima međunarodne saradnje, izradom vodiča o međunarodnoj saradnji i sl.

Takođe, svi fakulteti i akademije su slobodni u realizaciji inicijativa da svoj sistem međunarodne saradnje prilagode svojim specifičnostima  kako bi efikasno funkcionisao, a od strane Univerziteta inicijative se konstantno upućuju fakultetima i akademijama u vidu uspostavljanja različitih programa saradnje, projektnih aplikacija, uspostavljanja ljetnih škola i svih onih vidova saradnje koje je moguće organizovati na pojedinim fakultetima i akademijama Univerziteta.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu će u narednom periodu značajnije težiti ka unapređenju internacionalizacije na fakultetima i akademijama kroz različite programe, jačanju pravne regulative usmjerene u pravcu priznavanja kvalifikacija, kao i jačanju stepena informisanosti o različitim ponudama vezanim za učešće u programima međunarodne saradnje.