Rektor Kulić ugostio profesoricu Andreu Jeftanović, praunuku Gligorija Jeftanovića

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić ugostio je danas Andreu Jeftanović, praunuku jednog od najuglednijih sarajevskih Srba Gligorija Jeftanovića, koja živi i radi u Čileu kao profesor na Univerzitetu u Santijagu.

Predstavljajući nastanak i rad Univerziteta u Istočnom Sarajevu tokom 30 godina postojanja, rektor Kulić je istakao i njegov strateški značaj za istočni dio Republike Srpske i zadržavanje mladih na ovom prostoru.

Rektor Kulić je govorio o uspješnoj međunarodnoj saradnji koju Univerzitet ostvaruje i visokim pozicijama koje zauzima na prestižnim svjetskim univerzitetskim rang listama.

Profesorica Jeftanović, koja je treći put u BiH, a prvi put u posjeti Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, napomenula je kako joj je poznato šta su napori akademskog i administrativnog osoblja za uspješno funkcionisanje jedne visokoškolske ustanove, naročito zbog specifičnosti integrisanog univerziteta čijih je 17 članica smješteno u 10 gradova i opština u istočnom dijelu Republike Srpske.

Na sastanku u Rektoratu bilo je riječi o mogućnosti uspostavljanja saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Santijagu, te je profesorica Jeftanović istakla da će obavijestiti kolege iz sektora za međunarodnu saradnju o današnjem sastanku sa rektorom Kulićem, s uvjerenjem da će se ostvariti međuuniverzitetska saradnja.

Andrea Jeftanović je diplomirani sociolog, doktorirala je latinoameričku književnost na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju (University of California, Berkeley) i predaje na Univerzitetu u Santijagu, Čile (Universidad de Santiago de Chile). Romanopisac, dobitnica više nagrada iz književnosti, radi i kao pozorišni kritičar.

Praunuka je jednog od najznačajnijih sarajevskih Srba Gligorija Jeftanovića (1841-1927), čija je porodična grobnica na gradskom groblju Bare u Sarajevu u maju prošle godine obnovljena na inicijativu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Jeftanović je bio jedan od najbogatijih privrednika u Sarajevu i BiH. Jedan je od osnivača prve srpske štedionice 1904. godine, prve srpske banke 1907. godine, graditelj i vlasnik hotela “Evropa”, te jedan od osnivača SPKD “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog društva “Sloga”.