Održana svečana akademija povodom Dana Univerziteta – Postignuti impozantni rezultati za 27 godina rada

Proslava krsne slave i Dana Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) završena je večeras svečanom akademijom održanoj u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić ocijenio je da je Univerzizitet za 27 godina rada postigao impozantne rezultate.

“Univerzitet ima 540 nastavnika i saradnika te oko 10.000 studenata na sva tri ciklusa studija. Imamo ostvarenu saradnju širom svijeta u naučno-istraživačkom radu, mobilnost studenata. Nastavna djelatnost je proces koji se iz godine u godinu unapređuje”, rekao je rektor Pašalić novinarima.

On je istakao izuzetne rezultate studenata u znanju, umjetnosti i sportu.

“Juče je jedan od naših profesora osvojio prvo mjesto među kompozitorima u Italiji. To je najnoviji rezultat”, rekao je rektor Pašalić povodom pobjede dekana Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Dražana Kosorića na jednom od četiri najprestižnija svjetska takmičenja za harmoniku u Kastelfidardu u Italiji sa kompozicijom “Baš-Čelik”.

Rektor Pašalić je napomenuo da pred Unverzitetom u Istočnom Sarajevu stoje i dalje veliki izazovi, posebno, kako je rekao, u vrijeme znanja, trci sa automatizacijom i digitalizacijom, u kojoj pobjeđuju oni sa višim stepenom obrazovanja.

“Kada kažem da pred Univerzitetom stoje izazovi, znači da se permanetno vrše određene reforme, ne samo u visokom obrazovanju, nego u obrazovanju u cjelini. Iniciramo da se reforma vrši u obrazovanju u cjelini, jer se kuća ne može zidati od krova, nego od temelja”, dodao je on.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu smatra da će u narednom periodu biti potrebno težiti ka osnivanju instituta da bi se postigla još veća produktivnost povezana sa tržištem rada.

Na večeras održanoj svečanosti zaslužnim pojedincimama uručena su priznanja, povelje, plakete i zahvalnice Univerziteta.

Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku dodijeljeno je najveće priznanje ove visokoškolske ustanove Orden Univerziteta za naročite zasluge i izuzetan doprinos njegovom razvoju.

Priznanje je, u ime Dodika, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, primio njegov savjetnik Boško Tomić, ističući da ova nagrada ide u prave ruke, čovjeku koji je od osnivanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu pružao punu podršku ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Tomić je naglasio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu bedem odbrane i oslonac razvoja srpske naučne misli u ovom dijelu Republike Srpske.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu plijeni pažnju i zaslužuje posebne pohvale za kontinuirani naučno-istraživački rad, kao i obrazovanje vlastitog nastavnog kadra, uključujući i stvaranje optimalnih uslova za ostanak mladih u Republici Srpskoj”, rekao je Tomić.

Povelja Univerziteta uručena je ministru za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđanu Rajčeviću, kao i načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću, direktoru “Elektroprivrede Republike Srpske” Luki Petroviću” i prof. dr Radoslavu Grujiću, bivšem rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ministar Rajčević je istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo što mu je večeras u okviru obilježavanja Dana i krsne slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu uručena Povelja ove ustanove.

“Drago mi je da sam dobitnik ovog priznanja i vjerujem da je takva odluka došla zbog mog zalaganja da postignem određene ciljeve, kao što je osiguranje kvaliteta u nastavnom procesu i povećanju naučne produktivnosti na našim univerzitetima”, izjavio je Rajčević novinarima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao da je ovo priznanje velika čast i privilegija jer je lokalna zajednica prepoznata kao čvrst oslonac intencijama Univerziteta da zadrži i unaprijedi dostignuti nivo reprezentativnosti i prestižnosti.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu svojevrsni je generator ukupnog društvenog, kulturnog, demografskog i privrednog razvoja ovih prostora”, istakao je Jugović.

Nagrada “Ambasador Univerziteta” dodijeljena je prof. dr Miodragu Čoliću, prvom dekanu Vojnomedicinske akademije /VMA/ u Beogradu, akademiku koji je angažovan na Medicinskom fakultetu u Foči.

Plakete Univerziteta u Istočnom Sarajevu dobili su šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Danijel Dragičević, savjetnik predsjednika Republike Srpske Dušan Petrović, profesori Muzičke akademije prof. dr Ljubo Božović, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta prof. dr Zdravko Peno, Tehnološkog fakulteta prof. dr Miomir Pavlović, Poljoprivrednog fakulteta doc. dr Siniša Berjan, kao i prof. dr Milomir Šoja, prof. dr Vidan Govedarica i prof. dr Slobodan Lubura sa Elektrotehničkog fakulteta.

Dobitnik plakete je i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, koji je naglasio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedna od najvažnijih institucija u ovom dijelu Srpske koja je ovoj lokalnoj zajednici donijela epitet “grad mladosti”.

Univerzitet je dodijelio priznanja i najboljim studentima sa svih 17 organizacionih jedinica.

Nagrađeni su studenti Tehnološkog fakulteta Dario Balaban ( 10,00), Filozofskog fakulteta Dušan Pejić ( 10,00), Pravnog fakulteta Brano Hadži Stević ( 10,00), Ekonomskog fakulteta Pale Nataša Lizdek (9,88), Akademije likovnih umjetnosti Ana Pavić ( 9,85), Fakulteta poslovne ekonomije Kristina Koprivica (9,82), Muzičke akademije Jelena Milović ( 9,82), Medicinskog fakulteta Grujo Ćebić ( prosjek ocjena 9,72), Saobraćajnog fakulteta Aldin Glumčević (9,72), Poqoprivrednog fakulteta Jovana Todorović (9,71), Pedagoškog fakulteta Gordana Mihajlović (9,50), Ekonomskog fakulteta Brčko Dženana Kukić (9,50), Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Milan Lazić (9,06), Elektrotehničkog fakulteta Zorana Ninković (9,00), Mašinskog fakulteta Petar Karadeglija (9,00), Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje Aleksandar Jeftović (8,45) i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Nemanja Majdov (8,23).

Student prava Brano Hadži Stević rekao je da su ova priznanja za sve studente veoma važna kao podstrek za budući rad i stručno usavršavanje, ali i moralna i patriotska obaveza da mladi ljudi ostanu i pomognu brži razvoj Republike Srpske.

Za dugogodišnji rad na Univerzitetu zahvalnice su dodijeljene saradnicima mr Predragu Ždralu, Severinu Zekoviću, Bojani Klačar i Biljani Bakula.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su studenti i profesori Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu obilježio je danas slavu Svete Ćirila i Metodija, obredom lomljenja slavskog kolača i liturgijom koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U okviru proslave održana je i svečana promocija 32 doktora nauka Univerzizeta.

Izvor: Novinska agencija SRNA/ UIS