Objavljena monografska publikacija “Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika”

Izdavačka djelatnost Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) i Muzičke akademije obogaćena je monografskom publikacijom “Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika”, autorki mr Valentine Dutine, red. prof. i mr Ivane Cerović, viš. as.

Ova monografska publikacija predstavlja prvu publikaciju katedre za Opštu muzičku pedagogiju Muzičke akademije objavljenu kao izdanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U pitanju je pomoćni udžbenik za predmete Harmonija sa harmonskom analizom i Analiza muzičkog djela na muzičkim akademijama, literatura koja može poslužiti kao pomoć i nastavnicima teorijskih predmeta u srednjim muzičkim školama.

Prema riječima recenzenta mr Amre Bosnić, docenta, „ova studija ispituje i onaj uzročno-posljedični odnos koji muzička teorija kreira s muzičkom interpretacijom i muzičkim stvaralaštvom. Kada ovaj odnos biva preispitan iz ugla autora koji uspješno spajaju teorijska i praktična znanja kroz ova tri pola muzičkog iskustva, rezultat ne može ostati nezamijećen“.

Publikaciju prati CD-ROM sa zvučnim primjerima i njenim elektronskim izdanjem e-knjigom, koja u sebi sadrži hiperlinkovane zvučne primjere, što predstavlja novinu u izdavačkoj djelatnosti. Brojne notne primjere prate i zvučne ilustracije, što čitaocu omogućava neposrednu audio-vizuelnu percepciju i olakšava razumijevanje muzike kao složene dinamičke umjetnosti, a umjetničko djelo kao skup različitih muzičkih dinamika i njihovog udruženog interaktivnog odnosa i dejstva.

„Različitih primera ima gotovo stotinu a već sama ideja da se u studiju uključi audio segment, odnosno da se preko zvučnih primera istakne i prezentuje ono o čemu se govori u tekstu proširuje polje dejstva ove studije i predstavlja poduhvat vredan svake pohvale. Autori na ovaj način uspevaju da relativno složenu materiju, koja uz to na ovaj način i ovako detaljno nije obrađivana u našoj literaturi, sasvim približi i učini dostupnom konzumentu ovog dela“, riječi su recenzenta mr Zorana Komadine, red. prof.