Demanti

Ovim putem najoštrije demantujemo i osuđujemo brutalne laži i neprimjerene i sramne uvrede na račun pojedinih profesora, dekana i rukovodstva Univerziteta, iznesene na zvaničnoj fejsbuk stranici Studentskog parlamenta i to njenom uzurpacijom i zloupotrebom od strane nelegalnih i neovlaštenih studentskih predstavnika.

Osim toga što su pokazali elementarno neznanje osnovnih činjenica akademske prakse, a prije svega da međunarodni projekti, koje inače u potpunosti finansira i višestruko kontroliše Evropska komisija, nisu nešto negativno, već upravo suprotno, jer služe za međunarodnu naučnu saradnju i akademsku razmjenu naših profesora i studenata i podižu međunarodni rejting i prepoznatlјivost našeg Univerziteta, pokazali su i elementarno neznanje značenja pojedinih pojmova, poput pojma „nepotizam“. Brutalnim lažima iznesenim na toj stranici, atakovali su čak i na pojedince koji nikada nisu ni učestvovali u međunarodnim projektima, niti primili bilo kakvu nadoknadu od tih projekata i izmišlјali zaposlenja koja se nikada nisu desila. Svoje laži usmjerili su na ugledne profesore Univerziteta i dekane koji rukovode fakultetima ocijenjenim najvišim ocjenama od akreditacione komisije i koji ulažu ogromne napore na afirmisanju fakulteta i Univerziteta na svim polјima. Komunikaciju ispunjenu neistinama, prijetnjama, ucjenama i vrijeđanjem smatramo apsolutno nedopustivom i preduzećemo sve potrebne mjere da sankcionišemo drske i neodgovorne pokušaje narušavanja ugleda pojedinaca i Univerziteta u cjelini.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao prvi javni akreditovani univerzitet u BiH i kao institucija od vitalnog značaja za Republiku Srpsku, već godinama gradi imidž moderne visokoškolske ustanove čija je pozicija na evropskom akademskom prostoru iz godine u godinu sve vidlјivija i uspješnija i neće je uzdrmati ni ugroziti grupa pojedinaca koji se nelegalno deklarišu kao predstavnici studenata  svojim aktivnostima koje su odavno izašle izvan okvira nadležnosti djelovanja zakonitog studentskog predstavničkog tijela.

Ovaj Univerzitet iznjedrio je od svog postojanja brojne istaknute mlade naučnike, umjetnike, sportiste, kao i istaknute javne ličnosti koje, svako u svom domenu, promovišu Univerzitet u Istočnom Sarajevu na najbolјi mogući način. Ponosni smo na činjenicu da su, od nastanka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ostavili i ostavlјaju svojim radom dubok pečat brojni istaknuti akademici, naučni radnici, umjetnici, ličnosti svjetskog renomea, koji školuju generacije naših studenata.

Nakon uspješno završene reakreditacije Univerziteta i akreditacija studijskih programa, zajedno sa legalno izabranim Studentskim parlamentom, čiji će sastav biti rezultat izborne volјe svih studenata našeg Univerziteta, nastavićemo da zajednički afirmišemo sve njegove vrijednosti, na dobrobit Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Republike Srpske.

 

RUKOVODSTVO, DEKANI I PROFESORI UNIVERZITETA

 

Prilog: Demanti [PDF]