Godišnji skup “Teologija u javnoj sferi” od 7. do 10. februara

Od 7. do 10. februara ove godine, u Kulturnom centru u Trebinju biće održan šesti po redu godišnji skup Teologija u javnoj sferi, u organizaciji Centra za filosofiju i teologiju iz Trebinja. Manifestacija predstavlja svojevrstan teološki festival koji uključuje predavanja, panel-diskusije, promocije knjiga, izložbe, radionice itd. i okuplja profesore, umjetnike, stručnjake i kulturne radnike iz regiona, ali i šire.

Nakon svečanog otvaranja koje je planirano za četvrtak, 7. februara u 10.30 časova, biće održana prva panel-diskusija na temu Crkva i prosvetiteljstvo: šta (ni)smo naučili od Dositeja. Razgovor, u kome učestvuju prof. dr Nikola Grdinić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu), prof. dr Nenad Ristović (Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu) i prof. dr Vladimir Simić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu) ima za cilj da razmotri ideju vodilju Dositejevog prosvetiteljskog djelovanja i način na koji je ona prihvaćena u Crkvi, tada i danas.

Istog dana, od 17.30 časova, biće održana druga rasprava na temu Teologija – istina – pomirenje: pojam mira u svetim spisima u kojoj učestvuju dekani teoloških fakulteta u BiH: prof. dr Darko Tomašević (Katolički bogoslovni fakultet, Univerzitet u Sarajevu), prof. dr Vladislav Topalović (Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“, Univerzitet u Istočnom Sarajevu) i prof. dr Zuhdija Hasanović (Fakultet islamskih nauka, Univerzitet u Sarajevu).

U petak, 8. februara, od 11 časova, biće održana tri kratka predavanja. Prvo, na temu Uticaj informacionih tehnologija na proces obrazovanja omladine i naučnog stvaralaštva održaće profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, dr Željko Đurović. Profesor Filozofskog fakulteta i ugledni ekonomista, dr Miodrag Zec, govoriće na temu Država – mogući koncepti, dok će Blagoje Pantelić, urednik portala Teologija.net govoriti o ovom portalu i njegovom uticaju kao i o stanju crkvenih medija uopšte.

Istog dana, od 17.30 časova, na temu Mit, nacija, crkva, država govoriće doc. dr Dušan Krcunović (Filozofski fakultet, Univerzitet Crne Gore), prof. dr Bogoljub Šijaković (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu) i Srđan Šljukić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu). Raspravljajući o konceptu mita i ulozi mitološkog mišljenja u procesu kreiranja identiteta nacije i crkve, sagovornici će se osvrnuti i na zloupotrebu mita u dnevno-političke svrhe.

Diskusija na temu Bogatstvo i siromaštvu u svijetu ekstremnih nejednakosti biće održana u subotu od 11 časova. O tome koji su uzroci narastajućeg jaza između ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih, o tome na koji način se ove društvene klase doživljavaju u različitim dijelovima planete, kao i šta biblijska teologija može da nam kaže o ovim problemima govoriće doc. dr Nenad Božović (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu), doc. dr Vladan Ivanović (Ekonomski fakultet, Univerzitet u Kragujevcu) i msr Zoran Ćirjaković (Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum).

Glavno predavanje, kao i ranijih godina, održaće jedan od vodećih pravoslavnih teologa današnjice. Ovog puta, gost skupa je profesor Univerziteta Konkordija u Montrealu (Kanada), dr Lučijan Turčesku. On će u subotu u 17.30 časova govoriti na temu Religija i Evropa nakon pada Gvozdene zavjese.

U okviru skupa, u galeriji Kulturnog centra, biće otvorena izložba „Lično“ – portreti žrtava rata Velije Hasanbegovića. Prezentacija idejnog rješenja projekta spomen sela u Mrkonjićima biće održana u subotu od 13 časova u Kulturnom Centru.

U okviru skupa biće održana tri razgovora o knjizi sa njihovim autorima. Riječ je o knjizi Nebeski Jerusalim i sekularno carstvo: Ogledi o Crkvi i sekularizmu doc. dr Aleksandra Đakovca (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu) o kojoj će se govoriti u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment u četvrtak, 7. februara, od 16.15 časova. Na istom mjestu i u isto vrijeme narednog dana govoriće se o knjizi prof. dr Predraga Dragutinovića (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu) Interpretation of Scripture in the Orthodox Church: Engaging Contextual Hermeneutics in Orthodox Biblical Studies (Tumačenje Pisma u Pravoslavnoj Crkvi: Značaj kontekstualne hermeneutike za pravoslavne biblijske studije). U subotu, od 16.15 časova, u Muzeju Hercegovine tema razgovora sa njenim autorom biće knjiga Dinamika hrišćanskog identiteta doc. dr Rastka Jovića (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu).

Detaljan program ove manifestacije možete naći u dokumentu u prilogu.

Izvor: https://eparhija-zahumskohercegovacka.com/