Ministar Šeranić posjetio Medicinski fakultet

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je u utorak, 22. januara, Medicinski fakultet u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) gdje je razgovarao sa prodekanom za nastavu prof. dr Nedeljkom Ivković, prodekanom za nauku i istraživanje prof. dr Biljanom Mijović, kao i protektorom za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. Dr Dejanom Bokonjićem.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj saradnji i budućim izazovima u obrazovanju kadra za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske i istaknut značaj Medicinskog fakulteta u Foči kao prepoznatljive baze za naučno-istraživački razvoj koja teži najvišim standardima u obrazovanju, istraživanju i zdravstvenoj njezi.

Profesori Medicinskog fakulteta upoznali su ministra Šeranića sa najmerom fakulteta da u skladu sa Strategijom internacionalizacije Univerziteta da pokrene nastavu na engleskom jeziku, kao logičan slijed do sada ostvarene međunarodne saradnje.

Istaknuta je činjenica da se na prvom, drugom i trećem ciklusu studija trenutno školuje 1.345 studenata, što ohrabruje i pokazuje da zdravstveni sistem Republike Srpske u budućnosti može da računa na kvalitetan kadar.

Ministar Šeranić je naglasio da model saradnje Medicinskog fakulteta i Univerzitetske bolnice može da bude primjer dobre prakse, kako sa aspekta visokoškolske ustanove tako i iz ugla zdravstvene ustanove.

„Ovdje se vidi da kako je rastao fakultet rasla je i razvijala se i zdravstvena ustanova, što je dokaz da dobro obrazovanje i nauka i klinička praksa mogu da daju vrhunske stručnjake, koji ostaju u Republici Srpskoj“, poručio je ministar Šeranić.

Ministar se susreo i razgovarao sa studentima u Centru za biomedicinska istraživanja ovog Fakulteta.