Simpozijum o Svetom Jovanu Zlatoustom

Međunarodni naučni bogoslovski skup pod nazivom “Sveti Jovan Zlatousti danas”, organizovan povodom 1.610 godina od upokojenja ovog svetitelja, otvoren je snoć u Istočnom Sarajevu.

Skup će biti realizovan u šest sesija, a prezentacija zaključaka predviđena je za 20. oktobar.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je Sveti Jovan Zlatousti jedan od najvećih carigradskih patrijarha, koji je i veliki govornik, naučnik, teolog, mučenik i stradalnik zbog istine i pravde, ali i zbog svetosti crkve Božije.

On je istakao da je ovo prvi put da se jedan ovakav naučni skup, ovakve prirode održava u Istočnom Sarajevu.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić rekao je, obraćajući se učesnicima skupa, da je Jovan Zlatousti suštinsku popularnost zaslužio nepokolebljivom borbom za prava podređenih slojeva u tadašnjem društvu.

Prema njegovim riječima, Jovan Zlatousti je podučavao da je u prisustvu siromaštva i bijede svako bogatstvo nepravedno i mrtvo i svjedoči o odsustvu ljubavi.

“Danas živimo u vremenu lažnih vijesti i vulgarizovanog morala koji se kao opijum servira ljudima, u vremenu intelektualnih prečica koje se nameću kao poželjan referentni sistem umjesto mukotrpnog rada, istraživanja zasnovanog na činjenicama i humanističkim vrijednostima koje nas jedino mogu da dovedu do istine”, istakao je Šeranić.

Prema njegovom mišljenju, jedan od izazova pred učesnicima simpozijuma jeste taj kako ogromno đelo i suštinske poruke vanserijskih mislilaca, kakav je zasigurno bio Jovan Zlatousti, prilagoditi vremenu tehnoloških turbulencija i oskudne intelektualne pažnje.

“Koliko god vjera i nauka za neke izgledali udaljene, sa različitim izvorištima, uvjeren sam da prije ili kasnije dolaze do istog ušća”, tvrdi Šeranić.

Dekan Pravoslavnog bogoslavskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” Vladislav Topalović rekao je da je Sveti Jovan Zlatousti jedan od najuticajnijih crkvenih otaca svih vremena.

“Tema je posvećena crkvenom piscu i misliocu koji je živio na prelazu iz antike u srednji vijek. Još je aktuelan i to je jedan od pisaca koji je najviše uticao na hrišćane, ne samo na pravoslavce, nego i danas utiče na hrišćane širom svijeta”, istakao je Topalović.

On je naveo da je veliki književni i teološki opus Svetog Jovana Zlatosutog u kojem crkva uvijek nalazi inspiraciju za svoju misiju u sadašnjem svijetu.

“Ovaj simpozijum okupio je značajne i eminentne naučnike iz cijelog svijeta, ne samo pravoslavnog, nego i hrišćanskog. Planirano je da bude odštampan zbornik radova sa simpozijuma. Očekuje se oko 20 radova koji će da prođu strogu recenziju da bi bili obajvljeni kao naučno-istraživački rad”, istakao je Topalović.

Prorektor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović rekla je da su mudrost, podvig i sila riječi Svetog Jovana Zlatoustog znakovi pored puta za svakog savjesnog intelektualca i danas.

“Ovaj svetitelj pokazao nam je kako se može samim životom tumačiti Sveto pismo. NJegovi podvizi štite i brane sve one koji su mudri kao zmija i bezazleni kao golubovi i njegovo iskustvo stradanja znak je čovjekove pobjede nad nemoralom bilo koje vrste”, naglasila je Ivanovićeva.

Prema njenim riječima, u sadašnjem vremenu, imajući na umu najveće vrline ovog svetitelja – ljubav, milosrđe, osjećajnost, on svima mora biti uzor, a njegova đela putokaz da se stičući znanje mora steći i ljubav prema Bogu i čovjeku.

Učesnicima simpozijuma obratili su se i njegova preosveštenstva umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije i episkop zapadbnoamerički Maksim, te nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Organizatori trodnevnog simpozijuma su Mitropolija dabrobosanska i Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški”.

Naučni odbor skupa čine NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, NJegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, akademici Branko Letić i Predrag Puzović i prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić.

Skup će biti realizovan u šest sesija, a prezentacija zaključaka predviđena je za 20. oktobar u 17.45 časova, dok je zatvaranje planirano za 18.30 časova.

U nedjelju, 21. oktobra, u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu biće služena Sveta arhijerejska liturgija u 9.00 časova.

Izvor: Novinska agencija SRNA