Svečano otvoren “Festival kvaliteta 2017”

U organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Mašinskog fakulteta UIS-a, na Jahorini je danas počeo sa radom trodnevni međunarodni naučni skup “Festival kvaliteta 2017” na kome će 130 učesnika iz 11 zemalja izložiti 54 rada.

Eminentni stručnjaci sa univerziteta iz Kanade, Portugala, Srbije i Crne Gore će kroz plenarna predavanja i okrugle stolove predstaviti mogućnosti za unapređenje primjene aktuelnih standarda kvaliteta u Republici Srpskoj, BiH i zemljama regiona.

Predsjednik Naučnog odbora međunarodnog skupa „Festival kvaliteta 2017“ prof. dr Radoslav Grujić rekao je da se pitanje kvaliteta na svim univerzitetima u regionu već dugo godina izučava, te da je u skladu sa tim i Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizovao prvu nacionalnu i međunarodnu konferenciju o ovoj aktuelnoj temi.

„U Srbiji su održane već 44 nacionalne i 11 međunarodnih konferencija na ovu temu i 21 nacionalna i 2 međunarodne u Crnoj Gori. Ove godine smo u dogovoru sa univerzitetima iz regiona mi kao Univerzitet u saradnji sa Asocijacijom za kvalitet Republike Srpske i BiH, preuzeli ulogu organizatora prve nacionalne i međunarodne konferencije o kvalitetu u Srpskoj i BiH“, istakao je profesor Grujić.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Ranko Antunović izrazio je nadu da će manifestacija „Festival kvaliteta“ postati tradicionalna.

“Siguran sam da se na jednoj ovakvoj konferenciji, na kojoj učestvuju akademska zajednica i privredni subjekti, mogu sagledati trenutni problemi i donijeti zaključci koji će značajno doprinijeti razvoju našeg regiona”, naveo je profesor Antunović.

Prof. dr Slavko Arsovski sa Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca, koji je i upravnik Centra za kvalitet u Kragujevcu i jedan od osnivača „Festivala kvaliteta“, rekao je da su konferencije kvaliteta organizovane u Srbiji i Crnoj Gori postigle značajan efekat, a da su organizovane s ciljem da se ljudima približi značaj kvaliteta.

„Kvalitet nije ništa drugo nego mera zadovoljstva onoga ko prima uslugu sa onim što mu je isporučeno“, pojasnio je profesor Arsovski.

Prof. dr Zdravko Krivokapić sa Mašinskog fakulteta u Podgorici, koji je i direktor Centra za kvalitet, rekao je kako je osnova kvaliteta bazirana na dvije premise – stalno unapređenje i dijeljenje znanja.

„Ovo je aktuelna oblast u kojoj se dešavaju brze promjene, te sve organizacije moraju da reaguju isto i da ispune zahtjeve upravljanja rizikom“, rekao je profesor Krivokapić.

Prof. dr Goran Putnik sa državnog Univerziteta Minjo u Portugalu naglasio je da su ovakve konferencije od izuzetnog značaja zbog neposrednog susreta naučnih radnika i razmjene iskustava i ideja s ciljem ostvarivanja saradnje i zajedničkog učešća u projektima.

Pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske Siniša Marčić istakao je da ovo ministarstvo posebno podržava konferencije koje se bave unapređenjem primjene aktuelnih standarda kvaliteta u različitim procesima upravljanja.

„Mi smo kao narod još uvijek nepripremljeni za standardizovano poslovanje i ima dosta prostora za usavršavanje te zato treba pružiti podršku baš ovakvim konferencijama“, istakao je Marčić.

Predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijela Mrda naglasila je da su ovakvi skupovi značajni za afirmaciju Uniiverziteta, ali i mladih ljudi, koji se usavršavaju u oblastima sistema upravljanja kvalitetom.

„Sistem upravljanja kvalitetom nešto je što jako interesuje i Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje u Republici Srpskoj. Aktivno pratimo i podržavamo rad Univerziteta jer snažan Univerzitet svakako jeste nosilac naučnog i kulturnog života“, naglasila je Mrda.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je organizatorima na uspješnoj organizaciji međunarodnog naučnog skupa, napominjući da Grad sa zadovoljstvom podržava sve manifestacije Univerziteta koji je stub razvoja Grada.

Program konferencije podijeljen je u tri tematske cjeline – globalni kvalitet, kvalitet proizvoda i inženjerstvo, te upravljanje kvalitetom, koje će biti predstavljene kroz nacionalni i međunarodni dio konferencije.

Ceremoniju svečanog otvaranja međunarodnog skupa nastupima su upriličili studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici republičke i lokalne vlasti, dekani brojnih fakulteta UIS-a, naučni radnici i profesori iz 11 zemalja, privrednici, studenti, te drugi ugledni gosti.

Organizatori ovog naučnog skupa su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Mašinski fakultet, a suorganizatori Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Mašinski fakultet u Podgorici, Asocijacija za kvalitet Srbije i Asocijacija za kvalitet BiH.