Održana radionica za studente o pokretanju vlastitog biznisa

Studentski preduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta Pale organizovao je u ponedjeljak, 27. maja, prvu radionicu pod nazivom “Kako pokrenuti vlastiti biznis” s ciljem da se studentima pruže osnovne informacije o razvoju biznisa, registraciji i vrednovanju poslovne ideje, te o obezbjeđivanju finansijskih sredstava za početak poslovanja.

Dekan Ekonomskog fakulteta Pale Radomir Božić rekao je novinarima da je prvi projekat “Inkubator malog biznisa” bio veoma uspješan i da je zaključeno oko 15 ugovora.

“Interesovanja koja su bila registrovana u tom prvom pozivu su bili razlozi da raspišemo i drugi javni poziv. Razgovarali smo sa novoprijavljenim kandidatima, tako da nas raduje da ima zainteresovanih koji će se susretati sa različitim poslovnim idejama”, istakao je Božić.

On smatra da su na dobrom putu i da će nastaviti intenzivnije da rade sa prijavljenim članovima inkubatora iz prvog i drugog poziva.

Božić je rekao da aktivnost Ekonomskog fakulteta oko inkubatora polako prevazilazi njihova inicijalna očekivanja, te da su fokusirani da obezbijede dodatna finansijska sredstva za njihovo finansiranje.

“Jako je važno da smo napravili partnersku strukturu koju osim Ekonomskog fakulteta čine sve lokalne zajednice na nivou Grada Istočno Sarajevo i opština Rogatica, a uključen je i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Razvojna agencija Istočno Sarajevo”, naveo je Božić.

Rukovodilac studentskog preduzetničkog inkubatora Damjan Danilović kaže da inkubator uspješno radi tri mjeseca, da su u prvom pozivu imali 13 korisnika od kojih je jedan registrovani biznis, te da je ostvaren i drugi poziv sa 13 prijava od čega je pet registrovanih preduzeća.

On je naveo da će novi korisnici biti edukovani o finansiranju, uslovima osnivanja, administraciji i dobiti najšira saznanja od različitih profesora o tome šta je sve bitno da bi se vodio biznis.

Član studentskog preduzetničkog inkubatora Bojana Turuntaš istakla je da aktivno učestvuje u realizaciji ovog projekta, da su na dobrom putu jer su za tri mjeseca uspjeli da okupe oko 30 članova preduzetnika inkubatora, među kojima je veliki broj registrovanih preduzeća.

Ona je dodala da spajaju preduzetnike sa finansijerima i da su na putu da ostvare svoj budžet za finansijsku podršku novim preduzećima.

Studentski preduzetnički inkubator pruža usluge besplatnog kancelarijskog prostora sa pokrivenim režijskim troškovima, kao i usluge konsaltinga i posredovanja u obezbjeđivanju sredstava za započinjanje preduzetničke aktivnosti.

Ova aktivnost pokrenuta je s ciljem afirmacije samozapošljavanja i podrške proaktivnom pristupu u ekonomskoj valorizaciji poslovnih i inovativnih ideja.

Izvor: Novinska agencija SRNA