Туризам

На подручју града Источно Сарајево туризам представља стратешку привредну грану, јер ово подручје карактерише велики туристички потенцијал. И поред великих могућности за развој туризма, захваљујући, прије свега, природном потенцијалу на овом подручју, туризам је највише развијен у oпштини Пале, зимски туризам на Јахорини.

Јахорина спада у високе планине Динарског система. Јахорински планински масив дужине је 30 километара, са неколико врхова, од којих је највиши врх Огорјелица са 1916 метара надморске висине. Од Сарајева је удаљена 28, од Бањалуке 200, од Београда 320, а од Загреба 350 километара.

Са међународним аеродромом у Сарајеву Јахорину повезује модеран асфалтни пут, који се редовно одржава током цијеле зимске сезоне. Планирана је изградња новог пута за Јахорину из Сарајева преко Требевића.

Круна свега што се везује за скијање и зимске спортове уопште, су ХIV Зимске олимпијске игре, одржане 1984. године. Географски положај, прелијепи скијашки терени, изузетна клима и обиље снијега, чине Јахорину вјечним скијашким изазовом. Просјечан број дана са сњежним покривачем је 175 дана. Зависно од сњежних услова, зимско-туристичка сезона на Јахорини почиње од 15. децембра и траје до 15. априла.

Гостима је на располагању преко 20 км уређених стаза за алпско скијање, повезаних са пет савремених жичара и три ски-лифта, укупног капацитета око 7500 скијаша на сат, а за најмлађе увијек је у функцији бејби-лифт. Јахорина, са својим богатим смјештајним капацитетима, такође пружа могућности конгресног и конференцијског туризма.

На прољеће и у љето Јахорина са својом благом климом пружа разне могућности за излетнике, планинаре, спелеологе, ловце, риболовце и врхунске спортисте.

Јахорина обилује многобројним изворима воде. Стотињак врела и извора се попут паукове мреже плату према ријекама Миљацки, Жељезници и Прачи. Бистра и хладна вода јахоринских потока и ријека богата је рибом па и најстраснији риболовци овде могу задовољити своје страсти.

У подножју Јахорине, налази се најљепше излетиште Кадино Врело. Смјештено је у горњем току ријеке Праче у нетакнутој природи. На овом излетишту организује се гастро фест „Трпеза љубави“, на коме сваке године представља домаћу кухињу овог краја око 40 излагача са подручја Сарајевско-романијске регије.

На мјесту гдје се састају Озрен и Романија налази се Црепољско, омиљено мјесто свих који воле недирнуту природу. У ловачком дому, који ничим не ремети природни амбијент, можете пробати специјалитете наше домаће кухиње.

Требевић је планина са највишим врхом од 1627 метара и надовезује се на планину Јахорину. Tребевић, представља значајан туристички и рекреативни центар, који је у протеклом рату доста уништен. Због идеалне конфигурације терена овде је изграђена комбинована стаза за боб и санкање, ту су одржана такмичења у овим дисциплинама за XIV Зимске олимпијске игре 1984. године. Шуме Требевића називају „плућа град“ и сама по себи идеална су за одмор и рекреацију.

На подручју општине Пале у мјесту Сумбуловац налази се пећина Орловача, један од најзначајнијих спелеолошких објеката у Босни и Херцеговини. Орловача је један од најљепших бисера које је милионима година вајала и стварала Божија рука. Пећина је богата сталагмитима, сталактитима и халактитима, као и јединственим пећинским стубовима, који подсјећају на античке и ренесансне дворце. Уљепшана је низом драперија најтананијег изгледа и најразличитијих форми. Укупна дужина пећине износи више од 2,5 км, а за туристе је урађено око 560 метара са бетонским стазама и савременом расвјетом.

На подручју општине Пале на стрмим литицама Романије налази се Новакова пећина, која је добила име по народном јунаку Старина Новаку. Пећина се налази на надморској висини 1515 м. До пећине води планинска стаза која је уредно обиљежена и ојачана сајлама јер је терен доста стрм и тежа

Пећина Ледењача налази се на извору мокрањске Миљацке. Лед у овој пећини често се задржи и преко љета, па се и у најтоплијим љетним мјесецима у Ледењачи можете осјећати као у сред зиме.

Сарајевско-романијска регија је простор једног великог ловишта. На простору од 150 000 хектара, налази се шест ловишта са опремљеним ловачким кућама, затвореним и отвореним чекама, уређеним ловачким стазама и др. Ловачка дружења и забаве уз ловачку кухињу одржавају се у ловачким домовима „Мајдани“, Срндаћ“ Прача и ловачки дом „Црепољско“.

Туристичка организација Источно Сарајево

Улица Доброслава Јевђевића бб

+387 57 201 281

+387 57 223 947

turist_ss@paleol.net

www.turizam-isa.ba

Ski team Jahorina

www.jahorina-ski.com

Олимпијски центар Јахорина

www.oc-jahorina.com