Turizam

Na području grada Istočno Sarajevo turizam predstavlja stratešku privrednu granu, jer ovo područje karakteriše veliki turistički potencijal. I pored velikih mogućnosti za razvoj turizma, zahvaljujući, prije svega, prirodnom potencijalu na ovom području, turizam je najviše razvijen u opštini Pale, zimski turizam na Jahorini.

Jahorina spada u visoke planine Dinarskog sistema. Jahorinski planinski masiv dužine je 30 kilometara, sa nekoliko vrhova, od kojih je najviši vrh Ogorjelica sa 1916 metara nadmorske visine. Od Sarajeva je udaljena 28, od Banjaluke 200, od Beograda 320, a od Zagreba 350 kilometara.

Sa međunarodnim aerodromom u Sarajevu Jahorinu povezuje moderan asfaltni put, koji se redovno održava tokom cijele zimske sezone. Planirana je izgradnja novog puta za Jahorinu iz Sarajeva preko Trebevića.

Kruna svega što se vezuje za skijanje i zimske sportove uopšte, su HIV Zimske olimpijske igre, održane 1984. godine. Geografski položaj, prelijepi skijaški tereni, izuzetna klima i obilje snijega, čine Jahorinu vječnim skijaškim izazovom. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem je 175 dana. Zavisno od snježnih uslova, zimsko-turistička sezona na Jahorini počinje od 15. decembra i traje do 15. aprila.

Gostima je na raspolaganju preko 20 km uređenih staza za alpsko skijanje, povezanih sa pet savremenih žičara i tri ski-lifta, ukupnog kapaciteta oko 7500 skijaša na sat, a za najmlađe uvijek je u funkciji bejbi-lift. Jahorina, sa svojim bogatim smještajnim kapacitetima, takođe pruža mogućnosti kongresnog i konferencijskog turizma.

Na proljeće i u ljeto Jahorina sa svojom blagom klimom pruža razne mogućnosti za izletnike, planinare, speleologe, lovce, ribolovce i vrhunske sportiste.

Jahorina obiluje mnogobrojnim izvorima vode. Stotinjak vrela i izvora se poput paukove mreže platu prema rijekama Miljacki, Željeznici i Prači. Bistra i hladna voda jahorinskih potoka i rijeka bogata je ribom pa i najstrasniji ribolovci ovde mogu zadovoljiti svoje strasti.

U podnožju Jahorine, nalazi se najljepše izletište Kadino Vrelo. Smješteno je u gornjem toku rijeke Prače u netaknutoj prirodi. Na ovom izletištu organizuje se gastro fest „Trpeza ljubavi“, na kome svake godine predstavlja domaću kuhinju ovog kraja oko 40 izlagača sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Na mjestu gdje se sastaju Ozren i Romanija nalazi se Crepoljsko, omiljeno mjesto svih koji vole nedirnutu prirodu. U lovačkom domu, koji ničim ne remeti prirodni ambijent, možete probati specijalitete naše domaće kuhinje.

Trebević je planina sa najvišim vrhom od 1627 metara i nadovezuje se na planinu Jahorinu. Trebević, predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, koji je u proteklom ratu dosta uništen. Zbog idealne konfiguracije terena ovde je izgrađena kombinovana staza za bob i sankanje, tu su održana takmičenja u ovim disciplinama za XIV Zimske olimpijske igre 1984. godine. Šume Trebevića nazivaju „pluća grad“ i sama po sebi idealna su za odmor i rekreaciju.

Na području opštine Pale u mjestu Sumbulovac nalazi se pećina Orlovača, jedan od najznačajnijih speleoloških objekata u Bosni i Hercegovini. Orlovača je jedan od najljepših bisera koje je milionima godina vajala i stvarala Božija ruka. Pećina je bogata stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, kao i jedinstvenim pećinskim stubovima, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce. Uljepšana je nizom draperija najtananijeg izgleda i najrazličitijih formi. Ukupna dužina pećine iznosi više od 2,5 km, a za turiste je urađeno oko 560 metara sa betonskim stazama i savremenom rasvjetom.

Na području opštine Pale na strmim liticama Romanije nalazi se Novakova pećina, koja je dobila ime po narodnom junaku Starina Novaku. Pećina se nalazi na nadmorskoj visini 1515 m. Do pećine vodi planinska staza koja je uredno obilježena i ojačana sajlama jer je teren dosta strm i teža

Pećina Ledenjača nalazi se na izvoru mokranjske Miljacke. Led u ovoj pećini često se zadrži i preko ljeta, pa se i u najtoplijim ljetnim mjesecima u Ledenjači možete osjećati kao u sred zime.

Sarajevsko-romanijska regija je prostor jednog velikog lovišta. Na prostoru od 150 000 hektara, nalazi se šest lovišta sa opremljenim lovačkim kućama, zatvorenim i otvorenim čekama, uređenim lovačkim stazama i dr. Lovačka druženja i zabave uz lovačku kuhinju održavaju se u lovačkim domovima „Majdani“, Srndać“ Prača i lovački dom „Crepoljsko“.

Turistička organizacija Istočno Sarajevo

Ulica Dobroslava Jevđevića bb

+387 57 201 281

+387 57 223 947

turist_ss@paleol.net

www.turizam-isa.ba

Ski team Jahorina

www.jahorina-ski.com

Olimpijski centar Jahorina

www.oc-jahorina.com