Kultura

U gradu Istočno Sarajevo egzistiraju tri kulturna centra, KC Istočno Novo Sarajevo, KC Pale, KC Sokolac i Sekcija za kulturu Trnovo. Matična biblioteka Istočno Sarajevo danas raspolaže sa preko 100.000 knjiga smještenih u pet odjeljenja,..

Matična biblioteka Istočno Sarajevo

Matična biblioteka Istočno Sarajevo od svog osnivanja pa do danas predstavlja najznačajnijeg nosioca kulturnih aktivnosti na Sarajevsko-Romanijskoj regiji.

Odlukom Skupštine Grada Istočno Sarajevo 1996. godine je osnovana, a od 28. juna iste godine počela sa radom Matična biblioteka Istočno Sarajevo, koja danas raspolaže sa preko 100.000 knjiga smještenih u pet odjeljenja (Dječije odjeljenje, Odjeljenje beletristike, Odjeljenje stručne i naučne knjige, Odjeljenje strane knjige, Odjeljenje periodike). Matična biblioteka od 1997. godine organizuje škole stranih jezika i računara, pokreće knjižaru i galeriju, organizuje pozorišne predstave, likovne kolonije, tribine i dr.

Ulica Stefana Nemanje br. 6

+387 57 340 305

+387 57 320 670

matbibli@teol.net

www.matbibli.rs.ba


Narodna Biblioteka Pale

Podizanjem opšteg nivoa pismenosti i obrazovanja na Palama su rasle i kulturne potrebe građana. U takvim uslovima sve više su čitane i tražene knjige, pa se pristupilo otvaranju biblioteke u novembru 1957. godine.

Biblioteka je bila smještena u jednom krilu Zadružnog doma i imala je dvije prostorije – jednu za smještaj knjiga i drugu koja je korišćena kao čitaonica. Tada je raspolagala početnim fondom od 320 knjiga. S obzirom da se veoma uspješno razvijala, postepeno povećavajući knjižni fond, 1978. godine je ušla u sastav Narodnog univerziteta i premještena je u Dom kulture, raspolažući sa 16.500 knjiga.

Iz Doma kulture je izmještena 1993. godine, da bi se 1999. vratila u zgradu Kulturnog centra (bivši Dom kulture).

Danas Narodna biblioteka raspolaže sa oko 31.660 knjiga, koje su dostupne svim korisnicima, izuzev jednog dijela, koji se ne iznosi iz prostorija biblioteke, ali se može koristiti u njenoj čitaonici.

Odjeljenje zavičajne zbirke osnovano je krajem 2003. godine i od tada do danas prikupljeno je 838 monografskih publikacija širokog spektra koje obuhvataju književnost, istoriju, zabavu, sport, kulturu, geografiju i publicistiku.


Narodna biblioteka Sokolac

Narodna biblioteka Sokolac je počela sa radom 1947. godine. Biblioteka raspolaže sa prostorom od 126 m2, gdje su smještena tri odjeljenja, čitaonica i magacin.

Danas Narodna biblioteka raspolaže sa fondom od 24.584 knjige, od čeka 17.373 su knjige za odrasle, 7.158 knjige za djecu i 53 knjige na stranim jezicima. Ukupan broj korisnika biblioteke u 2009. godini je 532, a ukupan broj posjeta za 2009. godinu 7035.

Narodna Biblioteka Sokolac je član Društva biblioteka Republike Srpske.

Ulica Jove Jankovića bb

+387 57 401 350

nabis@teol.net


Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo

Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo osnovala je opština Istočno Novo Sarajevo 2003. godine i zadovoljava potrebe za kulturom građana opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Osnovna djelatnost je pozorište, ali se bavi organizacijom i realizacijom i ostalih kulturnih i umjetničkih sadržaja. Trenutno raspolaže sa multimedijalnom salom sa 180-200 mjesta, kompletno svjetlosno i tonski opremljenoj. Posjeduje video i bioskopsku opremu. U sopstvenoj galeriji organizuje izložbe likovnih i drugih radova.

Bavi se organizovanjem kulturnih i drugih priredbi, organizovanjem koncerata, revija dugometražnih i kratkometražnih filmova, promocija knjiga i publikacija. Organizator je Festivala malih scena – monodrama Srpske (u decembru 2010. slijedi 15. po redu), Svetosavskih i Spasovdanskih kulturnih svečanosti, Dana đačkog stvaralaštva (u maju će biti 4. po redu i u ovu manifestaciju su uključene sve osnovne škole sa područja Grada Istočno Sarajevo), Književne kolonije (u junu će biti 4. po redu) zajedno sa Podružnicom sarajevsko-romanijsko-drinskom Udruženja književnika Srpske i Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo.

U okviru Kulturnog centra radi profesionalna pozorišna scena na kojoj su do sada postavljene tri profesionalne pozorišne prestave: ,,Čorba od kanarinca” – dobitnik prve nagrade na 11. festivalu malih scena – monodrama Srpske, odigrana preko 60 puta na scenama u Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Federaciji BiH, na redovnom mjesečnom repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci već pune tri godine; ,,Petrijin venac” monodrama u izvođenju Ljiljane Đurić – pobjednik 11. festivala malih scena monodrama Srpske, osvojila Srebrnog viteza na Sveslavenskom saboru u Moskvi 2006. godine; monodrama ,,Slušaj ovamo” autora Nedeljka Zelenovića premjerno izvedena na 14. festivalu malih scena – monodrama Srpske u decembru 2009. godine.

Dramski studio je do sada na scenu postavio takođe tri pozorišne predstave: ,,Gospođa ministarka” i ,,Probudi se, Rado” u režiji Ljuba Božovića i ,,Olovka piše srcem” u režiji Miodraga Breze”.

Redovno radi Škola slikanja, a povremeno Plesni studio i Gradski dječiji hor ,,Pahuljice”. Zbog piraterije i neisplativosti u junu 2009. godine prestao sa radom bioskop.

Ulica: Stefana Nemanje br. 6

+387 57 342 842

kuckuc@teol.net


Kuturni centar Pale

Osnivač Kulturnog centra Pale je Opština Pale. Zgrada Kulturnog centra Pale je napravljena 1928. godine, u spomen žrtvama Prvog svjetskog rata, a prvobitni naziv mu je bio Dom žrtava.

Kulturni centar Pale osnovan je i registrovan 3.09.1999. god. u zgradi bivšeg doma kulture u Palama.

Osnovna djelatnost Kulturnog centra je umjetničko stvaralaštvo, scenska umjetnost i prikazivanje filmova, ali je i stjecište svih drugih značajnih kulturnih dešavanja u Palama.

Trenutno se u Kulturnom centru Pale dešavaju najznačajnija kulturna zbivanja u Sarajevsko-romanijskoj regiji. U nedostatku pozorišta ovdje se najčešće održavaju pozorišne predstave prilagođene maloj sceni, redovno se prikazuju najznačajnija filmska svjetska ostvarenja, igraju se lutkarske i cirkuske dječije predstave, susreću se kulturno-umjetnička društva, održavaju se književne večeri i likovne izložbe.

U objektu KC Pale smješteni su i Narodna biblioteka Pale, SPKD “Prosvjeta” Pale, KUD “Mladost” Pale, Filmsko preduzeće “SRNA-film” i “Paljanske novine”.

Ulica srpskih ratnika 4, Pale

+387 57 227 132

+387 57 227 132

dom@paleol.net

www.kc-pale.org


Kulturni centar Trnovo

Centar za kulturu „Trnovo“ iz Trnova osnovan je 26.06.2003. godine, od strane SO Trnovo (Osnivača). Osnovana je kao ustanova za kulturu sa javnim ovlašćenjima za obavljanje poslova uređenih zakonom i drugim propisima. Djelatnost pod kojima se osniva su obrazovanje odraslih i ostalo obrazovanje, prikazivanje filmova, umjetničko i književno stvaralaštvo i scenska umjetnost, djelatnost bibloteka.

Centar za kulturu je prvobitno raspolagao sa 378. 66 m2 poslovnog prostora, međutim kada je osnovana Narodna bibloteka „Trnovo“ dat joj je na korišćenje jedan dio prostora, tako da dans Centar raspolaže sa kino-salom površine 184. 15 m2 kapaiteta 166 sjedećih mjesta, zatim kino pozornicom 45,50 m2.

Centar ima jako dobru saradnju sa kulturnim ustanovama sa područja kako naše tako i šire regije. Širok spektar saradnje sa pozorištima, dramskim sekcijama, kulturno-umjetničkim društvima, pjevačkim grupama, guslarskim udruženjima, slobodnim umjetnicima i dr.

Centar za kulturu se isključivo finansira iz budžeta opštine Trnovo i budžeta grada Istočno Sarajevo.

Ulica Trnovskog bataljona br. 116

+387 57 610 352

centarzakulturu@spinter.net


Ustanova za kulturu “Pero Kosorić” Sokolac

Ustanova za kulturu ”Pero Kosorić” Sokolac je Odlukom SO Sokolac osnovana 26. maja 1994. godine izdvajanjem iz okvira Narodne biblioteke Sokolac. Pošto Sokolac nikada nije imao dom kulture, programski zadaci Ustanove relizuju se u improvizovanom prostoru objekta kino-sale, kao objekta izgrađenog 1948. godine. U pomenuti prostor decenijama se nisu ulagala značajnija finansijska sredstva, a investiranje u njega uglavnom se svodilo u ulaganje minimalnih sredstava u manje popravke i povremenu i parcijalnu adaptaciju njegovih najugroženijih dijelova. Jedan dio krova (koji se nalazi iznad poslovno-kancelarijskog i dijela u kome se odvijaju sekcijske radionice) rekonstruisan je 2001. godine uz pomoć MO ”CRS”, dok je dio krova, koji pokriva bioskopsku salu u stanju krajnje zapuštenosti i još uvijek prekriven crijepnim pokrovom iz vremena 1948. godine.

Posljedica nebrige i odsustva sredstava za održavanje objekta je činjenica da je objekat 2006. godine bio potpuno van funkcije jer je zbog krajnje ruiniranosti i urušavanja ulaznih potpornih stubova predstavljao opasnost po bezbjednost bilo kakvo javno okupljanje građana i posjetilaca programa.

Zahvaljujući SO Sokolac krajem 2006. godine je izvršena rekonstrukcija ulaznog dijela objekta (sanacija potpornih zidova, popravka i ustakljivanje balkona koji su oni nosili).

U kino dvorani je iz sredstava projekta apliciranog kod Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS izvšeno uvođenje grijanja na čvrsto gorivo, s tim što je ostao još uvijek neriješen problem nužnosti postojanja ostave za ogrev.

Ulica cara Lazara

+387 57 448 407

romkult@paleol.net