Ријеч ректора

Добродошли на Универзитет у Источном Сарајеву, који је отворен и доступан за студенте из земље и иностранства, као и сарадњу са свим релевантним институцијама у региону и свијету, који желе да дају свој допринос развоју образовања и науке.

Универзитет у Источном Сарајеву је релативно млад. Формиран је прије 22 године. У саставу Универзитета налази се петнаест факултета и двије академије, укупно седамнаест организационих јединица.


  • На првом циклусу студија има око 15 хиљада студената, око 2.000 студента је на другом циклусу, а ту је и стотињак студената трећег циклуса, односно студената који обављају свој докторски студиј по старом систему.
  • Мисија Универзитета у Источном Сарајеву је да јача знање корисника, односно студената који студирању на нашем Универзитету уз јачање њихових професионалних способности и истовремено јачање сарадње и јачање капацитета у окружењу гдје Универзитет у Источном Сарајеву дјелује.
  • Универзитет у Источном Сарајеву дјелује практично у 10 градова у источном дијелу Републике Српске, при чему је једна трећина становништва Републике Српске оријентисана према нашем Универзитету.
  • Наша визија јесте да постанемо препознатљив регионални Универзитет са јаким националним обиљежјима. Да постанемо Универзитет са међународним угледом, односно Универзитет који ће на међународном нивоу бити препознатљив по квалитету извршења наставе, истраживања и односа према окружењу.